Det er en skræmmende fortælling, Sarah Engell og Lilian Brøgger har skabt. Med elementer fra både graphic novels og Young Adult giver de et indblik i den 17-årige Barbaras liv, som er massivt præget af de stemmer, hun hører. Stemmer, som i hendes hallucinerende hjerne manifesterer sig som Fuglemanden, der fortæller hende, hvad hun skal gøre – og hvad hun ikke må.

Sidst i Fuglemanden tager Barbara det længe tiltrængte opgør med sine indre dæmoner. Hun finder tilbage til Ulrike, hvis lidelseshistorie har været at se sin veninde forkrampe mere og mere i sin psykiske sygdom. Hun har end ikke kunnet besøge Barbara på det psykiatriske hospital, da hun var indlagt der. Jeg kunne ikke. Det der sted , siger hun i den telefonsamtale, som er en fattig erstatning for et besøg.

Selv om forlaget betegner Fuglemanden som en grafisk roman, er der enkelte dele med ren skrift. På den eneste side udelukkende med skrift fortæller Barbara, hvornår hun forestiller sig, at Fuglemanden kom til hende. Det var måske, da Arn, som hun er lun på, dansede med Lærke til en fest. Det var måske, da et familiemedlem talte over sig og afslørede, at Barbara er adopteret i modsætning til Thea, som er familiens biologiske datter.

Disse eksempler på Barbaras modgang kan læseren godt gennemskue som meget mindre betydningsfulde end Fuglemanden, der får hende til at skrive Jeg er en freak på væggen og lave lister over de rammer, der skal være for hendes liv. F.eks. Stå op kl. 04.00 og Ingen mad før kl. 12.00. I al sin grusomhed fortæller han endda Barbara, at bare hun gør, som han siger, skal han nok passe på hende. Hun må bare ikke fortælle nogen om ham. Hvis du ikke gør, som jeg siger, slår jeg dem ihjel, siger han om Barbaras familie.

Et træk fra YA-litteraturen, som er overført til denne bog, er en særlig skrifttype til smser. I dette tilfælde ser vi en mobil med knust glas og lav batterispænding, som viser opslag om fugle. Lærke, hvid stork, burfugl og (på det næstsidste opslag) standfugl. Lilian Brøgger har eksperimenteret meget med det visuelle, som også omfatter et helt hvidt opslag og et helt sort opslag. Der er ikke sparet på noget: Forsiden har lakerede fugle, og der er hele to læsebånd, et sort og et rødt. Det er med til at gøre Fuglemanden til en lækker bog at sidde med.

Lækker er fortællingen ikke, men den giver stemme til de mange, som lider i stilhed. Lider af angst, af stress, af psykoser osv. Fuglemanden giver et sjældent indblik i deres liv og bør læses af både de, som selv er belastet af tilstandene, og alle de andre, som kender en, der har det på samme måde som Barbara.

Skønlitteratur
Carlsen
Sarah Engell
Lilian Brøgger
106
Bjarne W. Andresen
4. juli 2018

Seneste anmeldelser

Forvandling
Skønlitteratur
Robotic rapsody
Skønlitteratur
Frisk luft
Skønlitteratur
-->