Denne bog kan sagtens være et supplement til den udviklingsbeskrivelse, som forfatterne henviser til, men den kan også være et enkeltstående opslagsværk. Den er nem, overskuelig og let at slå op i og anvende. For dem, som kender den foregående udviklingsbeskrivelse, er der intet nyt i denne bog. Udover at den strækker sig længere i barnets alderstrin.

Har man erfaring med den pædagogiske praksis og besidder en god teoretisk basisviden, så ved man en del om barnets udvikling. Man kan derfor bruge bogen til at blive bekræftet i det, man allerede vidste, eller blive inspireret til, hvad man kan gøre fremadrettet for at imødekomme barnets nærmeste udviklingszone, hvad enten det er barnet, der udvikler sig helt typisk, eller barnet med særlige behov.

Man kan hæfte anbefalingerne op på egne praksiseksempler, som er brugbare i hverdagen. Dette gælder især, når et barns udvikling kan sprede sig over flere alderstrin. Uanset bogens anbefalinger kan bogen bruges i forhold til arbejdet, der kan være omkring lærerplanstemaer og handleplaner. Heldigvis fratager denne bog ingen fra at være kreativ, når der skal findes på aktiviteter, der på en legende, sjov og lærende måde kan være omdrejningspunktet for læring i den nærmeste udviklingszone. Det er fint, at man beskriver ideer til, hvad man kan gøre, men som forfatterne selv skriver, så er denne bog ikke ment som en checkliste. Uanset hvad, så ville man måske alligevel nemt kunne komme til at bruge bogen som sådan.

Denne anmeldelse af bogen Udviklingsbilleder er skrevet ud fra den professionelle pædagogs perspektiv og med dennes teoretiske mangeårige baggrundsviden indenfor både den normale udvikling og den særlige udvikling.

Bogen kan købes her.

Du kan også booke et foredrag med forfatter, Jørgen Lyhne, her. 

 

Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Jørgen Lyhne og Anna Marie Langhoff Nielsen
Claes Movin
80
Birgit Thorvig
29. august 2017

Seneste anmeldelser

Carls fynske barndom
Skønlitteratur
Forvandling
Skønlitteratur
Robotic rapsody
Skønlitteratur
-->