JAGOOs udsendte reporter mødte Fiskeudvalget i Klubben på Skåde Skole til en snak om det forunderlige ved fisk, og om man egentlig kan sige, at fisk er kæledyr. Der faldt også en masse gode råd af på vejen til andre, der har lyst til at få fisk.


Emma, Anders, Aksel og Sara

 

Fiskeudvalget

Fiskeudvalget i Klubben består af Emma, Anders, Aksel og Sara, der alle går i fjerde klasse på Skåde Skole. Udvalget blev stiftet, da de fire børn spurgte pædagog Mads Mortensen, om de kunne få fisk i Klubben. De har været med til at bestemme, hvilke fisk der skulle købes, og hvad der ellers skulle være i akvariet. Det har også været Fiskeudvalgets opgave at hjælpe med at gøre akvariet klar og hente fiskene i dyrehandlen, hvilket var noget af en imponerende oplevelse for Aksel: ”Jamen jeg havde slet ikke troet, at de kunne overleve, da vi var på vej hjem ude fra fiskecentret. De var jo bare i de der termoposer med vand, og det sneede helt vildt.”
Men alle fisk overlevede og i forhold til, hvor mange fisk der ofte dør, når de flyttes fra et akvarium til et andet, er det indtil videre gået over al forventning i Klubben.

 

Mad med måde

Anders fandt dog en død fisk på bunden forleden dag. Det var en af gubbierne, og han tror simpelthen, at den har fået for meget mad – eller for lidt. Og det med maden er lige præcis den svære balance ved at have fisk. Det er små dyr, så man skal være meget forsigtig og sørge for, at de hverken får for meget eller for lidt mad.
Emma fortæller, at netop derfor er det en af Fiskeudvalgets særlige opgaver, at finde ud af, hvornår de andre børn i Klubben kan få lov til at prøve at fodre fiskene. ”For fiskene kan dø, hvis de får for meget mad og alle bare render rundt og fodrer dem”, fortæller Aksel. Så det er kun Fiskeudvalget, der ved, hvor maden står.

 

Super Simon og alle de andre rødder

JAGOOs reporter havde sat sig for at undersøge, om fisk er kæledyr og fik hurtigt fornemmelsen af, at det er de for børnene i Klubben. I hvert fald har de alle givet navn til deres fisk, for som Sara fortæller, har Fiskeudvalget delt en fisk ud til hvert barn i Klubben. Og så skal de ellers selv huske, hvilken fisk der er deres egen. Jeg kigger ind i akvariet og undrer mig over, hvordan man dog ser forskel på de godt tyve små gnallinger, der svømmer rundt derinde. Men Sara forsikrer mig om, at det kan man faktisk godt. Hendes fisk er for eksempel en helt sort og tyk ballonfisk, som hun har givet navnet Bombe – og det er selvfølgelig meget logisk, kan jeg godt se. ”Desuden har fiskene forskellig størrelse, og så er der for eksempel en, der er helt prikket og nogen der er blå og nogen der er røde,” fortæller Sara og Anders forklarer, hvordan også en af sugemallerne har fået et navn, der passer godt til den: ”Vi har fem sugemaller og en af dem kalder vi for Speedy, fordi dengang den skulle fanges, så var den helt pjattet og fes rundt.” Hans egen fisk skal have et nyt navn, men den må vente lidt endnu, for Anders er ikke helt færdig med at beslutte sig endnu. Emmas hedder Daniel, simpelthen fordi hun syntes, det passede ret godt til den, og Aksels hedder Super Simon. Ingen tvivl om at det heller ikke er tilfældigt.

 

Man kan ikke holde en fisk

Men hvad kendetegner ellers et kæledyr, end at man omhyggeligt udvælger et navn til det? Anders synes, fisk er anderledes end pelsdyr, fordi man ikke kan holde dem. Hans hund har for eksempel engang tisset på ham, da han holdt den for første gang og sådan en oplevelse, kan man ikke have med en fisk. Børnene i Fiskeudvalget er enige om, at det er sjovt at have fisk, men at de endnu hellere ville have et dyr, de kan holde. Emma fortæller, at de har talt lidt med de voksne om, at hvis de klarer det her med fiskene godt, kan de måske få en skildpadde eller to i Klubben.

Glad og glemsom

Noget af det sjoveste, Fiskeudvalget har lært om fisk er, at de ikke har en særlig stor hukommelse. Emma fortæller, at en fisk kun kan huske mellem to og fem sekunder tilbage i tid. Så fiskene i Klubben svømmer glade rundt om den strandede bil, som Fiskeudvalget har valgt til deres akvarium, og tænker: Wow sej bil! en-to-tre-fire-fem: Wow sej bil! en-to-tre-fire-fem: Wow sej bil! Sådan forestiller Fiskeudvalget sig i hvert fald, at det er at være fisk i Klubben, og det er vel egentlig et godt fiskeliv. For som Emma tilføjer, så tror de vel, at de har været i Klubben hele deres liv.

 

Haj men ikke hasarderet

Noget, der optager Aksel meget, er, at de kan have hajer i akvariet i Klubben sammen med gubbierne, ballonfiskene og de andre. ”Altså nu skal man jo tænke på, at det er hajer. Men de æder ikke de andre, heller ikke når de bliver store. Det er da mærkeligt,” undrer Aksel sig.

 

Kunsten at kæle med en fisk

Men alt ånder fred og fordragelighed i akvariet, og Sara fortæller, at hvis fiskene svømmer hurtigt omkring, så er det tegn på, at de har det godt. Og det ser sådan ud. Men Fiskeudvalget holder også et vågent øje med, at de andre børn i Klubben behandler fiskene, så de ikke stresser dem. På mit spørgsmål om, hvorvidt man kan kæle med en fisk, demonstrere Sara og Emma for mig, hvordan man kan have kontakt med fiskene ved at sætte fingeren mod akvarieglasset uden at stresse dem: Man må ikke slå på glasset med sin negl, for det kan lyde rigtig højt for fiskene inde i akvariet. Hvis man vil kæle med fiskene, skal man duppe forsigtigt med den bløde side af sin finger mod glasset. Det er en hel videnskab med de fisk, og i Klubben på Skåde Skole havde jeg fornøjelsen af at møde fire nyudklækkede videnskabsfolk.


Fiskeudvalget vil gerne dele deres viden om fisk med andre, så her kommer:

TI GODE RÅD OM FISK FRA FISKEUDVALGET

  • Hvis man gerne vil have dyr i en klub, er det godt med fisk, fordi de kan passe sig selv i ferier og weekender, og man kan ikke være allergisk overfor fisk. I weekender og ferier kan fiskene fodres med weekend- og feriepiller, som er større piller, der opløses langsommere. Så behøver man ikke fordre dem hver dag
  • Det spændende ved fisk er, at man kan have mange forskellige fisk på en gang
  • Det er en god ide at have et fiskeudvalg med nogen, der har særlig forstand på fiskene og passer ekstra godt på dem, så de ikke får for meget mad og dør
  • Dem der skal være med i Fiskeudvalget skal være modne og have tænkt meget over, hvorfor de vil have fisk
  • Det er en god ide at spørge i dyrehandlen, for de går meget op i det og giver gode råd
  • Inden man overhovedet gør noget, skal man lade akvariet stå med vand og pumpe i en uges tid, inden fisk og planter flytter ind. Stenene må godt komme i inden
  • Når man kommer hjem med fiskene, skal man ikke lukke dem direkte ud i vandet i akvariet men lade den vænne sig til vandet ved at putte termoposen derned og så først senere lukke dem ud. Hvis man ikke gør det på den måde, kan fiskene få et chok og dø, fordi der kan være forskel på vandtemperaturerne
  • I dyrehandlen har de tre kategorier af fisk: fredelige selskabsfisk, territoriale fisk og rovfisk. Fiskeudvalget anbefaler, at man køber fisk af den venlige slags, fordi de er gode ved hinanden. Og faktisk kan man sagtens få fredelige fisk, der er spændende; for eksempel balihajer
  • Det er godt at have sugemaller, for de renser for alger
  • Hvis man har gubbier, skal man have flere hunner end hanner eller lige mange af hver. Hannerne skubber til hunnerne, fordi det får dem til at lugte godt. Hvis der er for få hunner, bliver de stressede

Læs også Naturen i et akvarium for at høre mere om de pædagogiske tanker bag fiskeprojektet i Klubben

-->