Alma får briller

En livsbekræftende bog om Alma, som ikke ser så godt. Vi følger turen til lægen, øjenlægen, optikeren og endelig den første dag i børnehaven med de nye briller. Til sidst er der et brev fra øjenlægen til Alma, man kan tale om. Her er forklaringen på noget af den spørgsmål, der meget gerne må opstå undervejs i bogen. Hvorfor nogle børn skal have briller, andre ikke. Hvad det er, øjenlægen gør for at undersøge øjnene osv.
ALMA FÅR BRILLER er illustreret udelukkende med fotos. Den type bøger kom for alvor frem i 1950’erne og har sikkert haft sin storhedstid. I dette tilfælde tager jeg hatten af for resultatet. Smukke portrætter, fantastiske ansigtsudtryk og gode enkeltheder i meget store billeder; det er et rigtigt godt udgangspunkt for en samtale med børnene. Jeg vil fremhæve en enkelt særligt positiv detalje: I Almas børnehave er der også en dreng, som har briller. Der er bare ét foto af ham, og hverken han eller hans briller omtales i teksten. På den måde gøres det til noget alment at have briller. Bogen handler om, at Alma får briller – ikke om, at det er noget særligt at have briller. Det får drengen med brillerne fortalt ved netop ikke at blive nævnt.
Tina Torp Aabys tekst supplerer billederne rigtigt godt. Der er både fakta og en skøn historie om en glad pige, som oplever noget spændende.
Groft sagt er der to dele i ALMA FÅR BRILLER. Først hører vi om undersøgelsen af øjnene og købet af brillerne. Bagefter hører vi, hvordan det er for Alma at have briller. Med briller kan Alma lege som et hvilket som helst andet barn: plukke blomster, gynge og hoppe i vandpytter. Måske skal en voksen lige hjælpe med at pudse mudderet af, men "Sådan – nu er Alma klar til at lege igen!"
Bogen er produceret i samarbejde med bl.a. en brilleproducent. Ikke noget mærkeligt i, at aktører på brillemarkedet støtter en bog som denne. En enkelt ting generer mig dog: Jeg kunne bare godt have undværet, at deres navn er så fremtrædende på to af billederne. Da Alma skal vælge brille, står navnet på et stort skilt på bordet foran hende. Det virker meget opstillet. Lidt mere naturligt er det, at der er et brilleetui i med navnet ved siden af hende, da hun henter sine briller.
Jeg kan varmt anbefale ALMA FÅR BRILLER i børnehaver med eller uden børn med briller. Alle børn kender nogen med briller. Hvis de ikke selv har briller, får de det måske selv en dag.
Skønlitteratur
Turbine
Tina Torp Aaby. Fotos: Jakob Helbig
32
Bjarne W. Andressen
3. januar 2013