Anerkendende pædagogik

Denne bog vil fange alle, som interesserer sig for, og eventuelt arbejder med anerkendende pædagogik. Bogen demonstrerer en positiv tilgang til livet, hvilket du ikke vil være i tvivl om, når du sidder med bogen i hånden. Her er ikke sparet på fotos af glade børn og børn, der er meget optagede af noget interessant. Her er et væld af herlige børnetegninger. Her har siderne forskellige farver. Her er mange illustrative, forklarende figurer og plancher. Her er mange praktiske eksempler og øvelser. Nysgerrigheden pirres.
”Gå på opdagelse i det, der lykkes”. Det er en opfordring fra Bente Lynge. Den sætter sig spor i bevidstheden og giver anledning til refleksion. Brug succeserne til at håndtere det, der er svært. Hele bogens ide er at udfolde kendskabet til anerkendende pædagogik og forståelse for, hvordan man kan bruge det sammen med børn og voksne for at fremme muligheden for at trives, udvikle sig og lære – og dermed få følelsen af det, der lykkes.
Vi får sammen med teorierne bag anerkendende pædagogik, et praktisk værktøj i hånden. Hvordan er vi anerkendende og arbejder med det i vores dagligdag.
Teori og praksis er knyttet fint sammen. Bente Lynge forstår at behandle det teoretiske stof på en vedkommende og interessant måde. Et godt eksempel er beskrivelsen af hjernens opbygning.
Nogle dele af hjernen sikrer først og fremmest overlevelse, andre agerer på stærke følelser. Hjernen sætter os i stand til at reflektere. Barnet udbygger sin hjernekapacitet gennem sociale kontakter. Derfor er den voksnes evne til at tilpasse sig i kontakten til barnet afgørende for udviklingen af barnets hjerne og for barnets mulighed for senere i livet at kunne tilpasse sig varierede sociale interaktioner.
Tilpasse sig kontakten til barnet – anerkende det. Når barnet møder omverdenens feedback og værdsættelse, får det større indsigt i egne ressourcer, og bliver bedre til at vurdere, hvilke udfordringer, det skal gå i lag med, og hvilke det skal lade ligge. Det giver en god selvindsigt, god selvfølelse og et godt selvværd.
Bogen er en energi skabende inspirationskilde: Ressource- og værditænkning, anerkendende kommunikation (AI), flow, at sætte fokus på det, der virker. Der afsluttes med forslag til en let måde at komme i gang på.
Børnene er hovedpersonerne i Bente Lynges bog. Men den henvender sig i høj grad også til os, vores relationer til hinanden, og vores forskellige måder at opleve verden på. Bogen er bemærkelsesværdig inden for sit felt.