Anvendelse af nyere pædagogik -Det gode børne- og voksenliv

Bogens forside illustrerer to drenge, der er fordybet i deres leg med en togbane. To drenge, der er selvforglemmende i deres leg. Legen, som fylder så meget i vores liv. Gennem legen forholder os til verden. Legen er med til at udvikle os og give os fornemmelsen af det gode liv.
”Måske får det mest betydningsfulde i tilværelsen ofte for lidt opmærksomhed. Er det muligt, at vi kan haste gennem livet og fokusere så meget på målet, at vi ikke ser de mange blomster, der står langs vejen til målet?”
Forfatterne indleder deres bog med et af livets store filosofiske spørgsmål. Her gives anledning til eftertanke. Hensigten med bogen er at beskrive det gode liv ud fra et filosofisk, pædagogisk, psykologisk, neuropædagogisk og sundhedsmæssigt perspektiv, at bygge bro mellem disse fem begreber, komme ”hele vejen rundt”. Forfatterne giver dig deres bud på, hvordan du kan være med til at skabe grundlaget for det gode liv, både for dig selv og dine omgivelser. Er det muligt, beriges du med evnen til at se blomsterne langs vejen, være i flow, leve i nuet. Blomsterfrøene sås allerede inden fødslen, hvor moderens stemninger overføres til barnet. Forældrenes følelser for barnet er altafgørende for barnets udvikling. Ser de det?, reagerer de på spædbarnets signaler?
I afsnittet om ”Det gode liv i et udviklingsperspektiv” bliver ovenstående spørgsmål behandlet grundigt. Forfatterne ser også på forskellige tilknytningsmønstre mellem barnet og omsorgspersonen, og hvilken indflydelse disse har på barnets videre udvikling. Her kommer forfatterne ind på Daniel Sterns teorier om barnets udvikling
Bogen når rundt om mange faktorer, som har indflydelse på følelsen af at leve det gode liv. Er du en optimist eller pessimist, hvad er din tilgang til livets udfordringer og prøvelser? Kan du styre dine følelser, kan du berolige dig selv? Føler du dig værdsat? Hvordan definerer vi selvfølelse, selvtillid og selvværd. Selvværd, selvstændighed og autensitet kan anskues som grundpiller i vores identitet
Neuropædagogik er et udtryk for den sammenhæng, der er mellem neorologi og pædagogik. Alle vore handlinger udspringer fra de processer, der sker i hjernen. Beskrivelsen af, hvordan denne sammenhæng kommer til udtryk i vore handlinger, er svært tilgængeligt stof. Hjernen er en kompliceret størrelse.
Dele af bogen er letlæselige, andre svært tilgængeligt stof. Bogen favner bredt, sundhedspædagogik, udviklingspsykologi, videnskabsteori, pædagogik i samfundsmæssigt og internationalt perspektiv. Favner bogen for bredt, mister vi fokus?
Der er megen lærdom at hente i bogen, så megen at jeg vil foreslå dig indimellem at lægge den til side.
Bogen er overvejende teoretisk, jeg savner flere eksempler på sammenhængen mellem teori og praksis. Forsidens farverige, glade billede er en kontrast til bogens tætskrevne sider med to sorthvide billeder, som ikke fanger læserens interesse. Kvaliteten af disse kunne have været bedre.
Bogen har mange litteraturhenvisninger. Det virker forstyrrende på læsningen.
Sluttelig vil jeg nævne, at jeg synes, der vil være mere overensstemmelse mellem indhold og titel med titlen:
”Det gode børne- og voksenliv” – fortrinsvist set ud fra et psykologisk og neuropædagogisk perspektiv.