At tale med børn

At tale med børn er en bog, der primært henvender sig til faggrupper der arbejder med børn til hverdag, og faggrupper der arbejder med forskellige typer børnesager. Bogens omdrejningspunkt er, som titlen angiver, ”at tale med børn”. Bogen beskæftiger sig med, hvordan vi ofte kan se og vurdere samtalen, samt giver læseren indblik i nogle af de faktorer, der spiller ind i mange af de svære samtaler, man både som professionel men også som privat person kan komme ind i.
Bogen er delt op i overordnede kapitler, der fra hver deres side beskæftiger sig med samtalen med barnet. Samtalen skal ifølge forfatteren ses i en kontekst eller en nuanceret sammenhæng, og er ikke bare et spørgsmål om metode, men skal opfattes som en levende proces. Haldor Øvreeides bog tager mange elementer ud af denne kontekst og belyser dem hver for sig fra forskellige vinkler i bogens forskellige afsnit.
Kapitlerne spænder bredt. Bogen problematiserer og diskuterer vores egen påvirkning eller indvirken på samtalen med barnet og giver en indførelse i barnets kognitive og sproglige udvikling. Samtidig giver bogen anvisninger i, hvordan en svær samtale kan planlægges og det vigtige i at gøre sig klart, hvilken hensigt eller formål der er med denne. Desuden elementer det er vigtigt at tage højde for under selve samtalen.
At tale med børn er en velskrevet og meget forklarende bog, der formår at holde læseren fanget i de til tider noget tunge og svært forståelige samtaleteorier. Samtidig er bogen rig på eksempler, der er med til at gøre alle afsnittene både spændende og vedkommende. De mange eksempler giver også læseren mulighed for at læne sig tilbage for ved hjælp af eksemplerne at opsummere de læste afsnit.
At tale med børn er både spændende og vedkommende og skal derfor have de bedste anmeldelser.
Faglitteratur
Hans Reitzels Forlag
Haldor Øvreeide, oversat af Kirsten Amstrup
216
Jonas Heidemann
24. april 2004