Børn i senmoderniteten

BØRN I SENMODERNITETEN handler om børn i vores tid, børneopdragelse, synet på barnet i læringsmiljøer, forældrenes rolle, lærernes og pædagogernes rolle i samfundet.
BØRN I SENMODERNITETEN tager udgangspunkt i den hurtige udvikling, der er i samfundet. Børn og den næste generation skal socialiseres og kvalificeres til at håndtere en fremtid, som er ukendt.
Bogen tager hånd om kompleksiteten af mange systemer, f.eks. daginstitutionen, familien, sociale netværk og skolen. De skal fungere sammen, samtidig med at gamle traditioner har mistet deres værdi. Synet på barnet, familien, opdragelsen og rollemodellerne er forskellige, og individualisering har fået en central plads i samfundet med hensyn til opfattelsen af barnet.
BØRN I SENMODERNITETEN drager en parallel sammenligning af fordele og ulemper ved at være barn i et samfund, hvor der på den ene side menes, at barnet skal ses, høres, socialisere sig selv og udvikle sig selvstændigt og ansvarligt. På den anden side er der en tendens til relativt større ”konsekvenser” i form af nul tolerance men også for ambivalens og usikkerheden hos børnene.
Bogen kommer også ind på globalisering, som direkte eller indirekte sætter dagsordenen i ethvert samfund på en række områder. Dette indebærer, at fokus bliver rettet mod videnssamfund, teknologi og informationssamfund, forbrugersamfund og ikke mindst risikosamfund. Med andre ord er den senmoderne verden kompleks og mangetydig. Vi lever i de konstante forandringers tid. Dette gør det umuligt at have et børneperspektiv uden inddragelse af synet på demokratisering, humanisering og individualisering.
Her gør forfatteren opmærksom på, at ikke alle børn bliver påvirket af den senmoderne kontekst, da barnet bliver påvirket af sine omgivelser og selv aktivt bearbejder den information, det får udefra.
Vi læser i bogen om, hvordan forældrene med deres forskellige uddannelsesbaggrund og deres position i samfundet reducerer senmodernitetens enorm værdikompleksitet ved ikke at benytte sig af de samme opdragelsesværdier som sen modernitet lægger op til og i stedet fastholder deres opdragelsesværdier.
Vi bliver også opmærksomme på, hvordan begrebet børneperspektiv drukner i et hav af ideologiske, etniske og moralske værdier om mennesker og begrebets mangetydighed.
Målet med BØRN I SENMODERNITETEN er at gå på jagt efter børneperspektiv et andet sted end i teori, med barndomssociologi og udviklingspsykologien som bidrager til øget erkendelse af børn.
Forfatterne kommer også ind på et meget vigtigt tema, der hedder intelligente børn, som ikke helt fra skolestart bliver stimuleret af lærerne, da de skal følge deres pensum, fordi der er mange udygtige børn, som tager lærernes tid.
Her henviser bogen til nogle læringsstile, som er effektive og bæredygtige med varigt resultat.
Uddannelsessystemet og læringsrum og motivrationelle aspekter bliver nævnt som andre vigtige elementer i forståelsen af handlinger, som i princippet er læring, der foregår inden for et barn for eksempel barnet i forhold til de voksne, genstande, gensidigt bekræftelser i socialsammenhæng.
Børn lærer bedst gennem deres egne aktiviteter i en given tid og kultur.
BØRN I SENMODERNITETEN går i dybden med forældrenes rolle og barnets relation til sine søskende og kammerater. Her læser vi om forældrenes uddannelsesbaggrund og socialisering i samfundet som et vigtigt element for deres børneopdragelse og deres børns udvikling. Forfatteren rejser sin kritik mod det senmoderne samfund i forhold til fædrenes rolle og deres ansvar, hvor man ofte ser, at forældrene har givet opdragelsesansvaret til pædagogerne.
I indledningen læser vi om bogens opbygning. Heri finder vi detaljeret definition af læring, børneperspektiv i forskellige kultur, forskellige opdragelses former, undersøgelser af læringsstil og mange opdaterede cases fra børns hverdag i vores samfund.
Det er vigtigt at nævne, hvis man vil forstår BØRN I SENMODERNITETEN, er det en fordel at have læst forfatterens tidligere bog BARNDOMMENS PSYKOLOGI, da denne bog næsten er en forlængelse af den. Derudover tager bogen de aktuelle problematikker i vores samfund op, som vi møder i daginstitutioner, på skoler og andre i sammenhænge. En lærerig bog med pædagogiske tilgang, som kan anvendes i mange studiesammenhæng.
Faglitteratur
Hans Reitzels
Dion Sommer
320
Pouran Asadi Rastehkenari
26. august 2010