Børn og adfærd

Målgruppen for denne bog er primært forældre og andre omsorgspersoner med tilknytning til børn med særlige behov. Dens styrke er, at det er en praktisk guide, lige til at gå til for læsere uden faglig baggrund. Den teoretiske del er letforståelig. Forfatterne tager udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi, som bygger på samspillet mellem individet og omgivelserne her og nu. Kognitive teorier beskriver, hvordan vores tanker påvirker, hvad vi føler og gør. Adfærdsterapi bygger på indlæringspsykologiske principper for, hvordan en adfærd opstår og vedligeholdes. Man tager udgangspunkt i barnets adfærd og forsøger at forstå, hvilke situationer den opstår i, og hvorfor den varer ved.
Når man arbejder med adfærdsændringer, er det vigtigt, at man som forældre/omsorgsperson er bevidst om konsekvenserne af sin adfærd overfor barnet. Konsekvenser kan virke på både kort og lang sigt. Selvom en adfærd giver gevinst på kort sigt, kan den medføre vanskeligheder på længere sigt. Forfatterne beskriver forskellige metoder til enten at hæmme eller fremme en bestemt adfærd. Her beskrives forskellen mellem to metoder: Bestikkelse indebærer, at man lover noget, efter at barnet først har nægtet at gøre, som det blev bedt om. Konsekvensen bliver, at det kan betale sig at nægte. Modsat forholder det sig med belønning: Barnet gør, som det bliver bedt om, får en belønning for det og den positive adfærd forstærkes. Der gives forslag til forskellige former for belønning: Ros og opmærksomhed, og de mere konkrete i form af legetøj, klistermærker m.m.
I bogen nævnes primære og sekundære vanskeligheder. De primære er medfødte og er en hindring for barnet i hverdagen. Der nævnes f. eks. hypersensitivitet (lyde, indtryk, følelser), sprogforstyrrelser, læse - og skrivevanskeligheder og vanskeligheder ved at forstå og fortolke det sociale samspil, De sekundære opstår som følge af de primære. Ringe selvværd og selvtillid er eksempler på problemer, der kan opstå som følge af primære vanskeligheder. Det kan dog være svært at skelne mellem primære og sekundære vanskeligheder. Forfatterne beskriver, hvordan problemer som f.eks. manglende sociale evner, hyperaktivitet, impulsstyring og frygt/uro/angst viser sig, og de giver forslag til, hvordan disse kan håndteres af de voksne omkring barnet. Her udmærker bogen sig med letforståelige beskrivelser af strategier, hjælpemidler og metoder, som er gode for såvel barnet som den voksne, der skal hjælpe barnet. Her skal nævnes Stoplysmetoden som kan anvendes i forbindelse med impulsstyring: Rødt: Identificer tidlige signaler og brems (impulsen til at…)! Gult: Tænk over, HVAD DER SKER, hvis jeg følger impulsen – udtænk en (alternativ) plan. Grønt: Kør – Når du har en ny (alternativ) plan, du kan køre. Metoden kan konkretiseres f.eks. ved hjælp af en tegning.
Forfatterne understreger, hvor stor betydning det har, at forældre og pædagoger/lærere har en åben og kontinuerlig dialog om barnets udvikling. Dette illustreres fint med eksempler fra hverdagen i hjem/daginstitution/skole, bl.a. beskrives det, hvordan man i et samarbejde mellem lærer og psykolog, med udgangspunkt i barnets adfærd, med ros og opmærksomhed, kan vende barnets kravafvisning til styrkelse af selvtilliden.
Helen Adolfsons og Maria Elmfeldts Öhrskogs ønsker med "Børn og adfærd" at give en større forståelse for børn med særlige behov. Det er lykkedes.
Faglitteratur
Dansk psykologisk forlag
Helen Adolfson og Maria Elmfeldt Öhrskog
123
Eva Deleuran
22. september 2009