Det er bogen om livet bag jerntæppet. Altså det jerntæppe, der som en metafor var grænsen mellem Vestens Nato-allierede og Sovjets Warszawapagtlande. Det er en fagbog, der giver en personlig vinkel på livet bag dette jerntæppe. Man får hele historien fra Lenin og den russiske revolution, Anden Verdenskrig og den kolde krig. Fremragende fortalt. Og lige så fremragende illustreret.

Alle, der oplevede 1989 og tiden med Berlinmurens fald, vil kunne huske glæden, euforien og optimismen, da der på et pressemøde 9. november 1989 blev spurgt, hvornår reglerne om en mulig grænseovergang ville træde i kraft. Ab sofort!, sagde den helt uforberedte presseansvarlige. Og pressemødet blev sendt direkte på tv, så østberlinere strømmede mod muren, mod gensynet med Vestberlin. Og grænsebommen blev åbnet. Ingen blev skudt. Det var kulminationen på en tid, hvor Gorbatjovs perestrojka havde åbnet det ellers tætte jerntæppe.

Berlinmurens fald er vel højdepunktet som afslutning på det, man kaldte Den kolde Krig. Sovjet faldt, og nu er der et Rusland med en krig, der er mere varm end kold. Den historie er ikke med her i Bag Jerntæppet.

Bag Jerntæpppet er en fremragende fagbog, skrevet af Vibe Termansen, der er cand. mag i historie og østeuropastudier, og så har hun også været redaktør på børnetillægget Faktisk, der er under Weekendavisen. Hun kan skrive, og hun kan skrive til børn. Det er en kompleks fortælling med mange tråde, der skal holdes rede på. Heldigvis har Mikkel Henssel tegnet og illustreret hele bogen, så man kan se oversigtskort, dokumentarfoto, gengivelser af historiske begivenheder og ikoner, der viser særlige facts.

Bogen har en tidslinje fra start, så man får overblik over de seneste hundrede år. Så følger der sideopslag med overskrifter som Lenin og Stalin, Gulag, Marshallplanen, Chokoladepiloten, Warszawapagten, Cubakrisen, Femårsplaner og Gorbatjov. Endelig er der kort om tiden efter 1989. Der er de store linjer, og der er de små og private udfordringer for et liv i Øst. Et eksempel er kapitlet om Så er der serveret. Her står der: Det er ingen sag at lave lækker mad, når man vælter sig i fløde og honning, oliventapenade og krabbekløer. Men at lave bryllupsmiddag til 12 ud af to kilo kartofler, en halv liter eddike og et pund tørrede ærter er en udfordring.

Målgruppen for bogen angives til at være 10+. Muligvis kan ti-årige med særlig interesse for politik læse her, men det er en vild og kompleks historie, når historien om jerntæppet skal beskrives. Måske burde målgruppen angives som 10 - 99. Også voksne bliver klogere, når de ser og læser med her.

Faglitteratur
Gads Forlag
Vibe Termansen
Mikkel Henssel
144
Bodil Christensen
26. september 2024

Seneste anmeldelser

-->