Barndom - Børn og barndom i Vesten fra middelalderen til moderniteten

TUNG UDGAVE AF SPÆNDENDE STOF
Som pædagogstuderende med særlig interesse for den yngre del af fagets målgruppe, hoppede jeg direkte ombord i BARNDOM, som er en historisk gennemgang af skiftende tiders skiftende opfattelse af børn og barndom. Spændende, tænkte jeg.
BARNDOM belyser barndommen gennem tiderne. Hvordan har man til forskellige tider tænkt om og opfattet børn og barndommen? Colin Heywood beskæftiger sig indledningsvis med en i en historiekredse kendt diskussion om, hvornår man opdagede barndommen (at børn og voksne var forskellige størrelser) og hvorvidt man overhovedet bør opfatte det sådan, at barndommen er blevet opdaget på et bestemt tidspunkt i historien.
Colin Heywoods tese er, at barndommen er en social konstruktion. Den er ikke blevet opdaget på et bestemt tidspunkt, men forskellige vilkår og forhold har fra middelalderen været medvirkende til forskellige syn på barndommen.
Men bogen indfrier aldrig rigtig mine forventninger om en overskuelig og spændende historisk gennemgang af barndommen.
BARNDOM er skrevet i et tungt og trægt sprog, i en så gennemført akademisk stil, med et noteapparat på 54 sider og så tætskrevne sider, at linierne vokser nærmest eksponentielt for øjnene af mig, så jeg simpelthen gang på gang må huske mig selv på, at det er relevant og spændende læsning.
For det er det, men i et unødvendigt vindtørt sprog, der desværre snævrer bogens bredt appellerende emne ind til det mere historiebogsagtige, hvor den knap så historiehabile læser gentagne gange føler sig både stedforvirret og tidstummelumsk.
Især den første del af bogen forekommer at være meget historieteknisk. Nødvendig for den akademiske stil men lidet interessant for en læser med en mere populær tilgang til emnet.
Herefter fortsætter forfatteren den historiske gennemgang ved at belyse forskellige temaer (fødsler, amning, spædbarnsdødelighed, børneopdragelse, børnearbejde, skolegang mm.) gennem et alsidigt og forskelligartet kildemateriale, som rummer et potentiale til at bringe meget mere liv ind i bogen. Desværre når dette liv ikke helt op til overfladen.
Disse resterende afsnit er med den tematiske inddeling mere overskuelige, og det øger samtidig bogens anvendelighed, at man nemt kan slå et emne op og læse det uafhængigt af resten af bogen.
Den tålmodige læser belønnes. Der er masser af interessante oplysninger at hente i BARNDOM, som når alt tages i betragtning giver en større indsigt i, hvilke forhold der langt tilbage i tiden har hersket for børn og barndommen. Bogen giver mulighed for at se nutidens barndom i et langt større historisk perspektiv end de par generationer vi oftest tænker tilbage. Det er interessant, når Colin Heywood f.eks. fremhæver, hvordan omsorg tidligere kunne indbefatte at sende sine spædbørn langt ud på landet til en amme, holde børnene væk fra skolen og andre forhold, der i dag ikke umiddelbart klinger pædagogisk rent.
Så bogen kan anbefales, men den kræver en selvstændig læser.
Mette Hegnhøj Mortensen
Faglitteratur
Hans Reitzels Forlag
Colin Heywood
287
Mette Hegnhøj Mortensen
21. april 2004