-Om betydningen af at stimulere barnets musikalske potentiale
"Øret er døren til sjælen." – "At synge er at være." To smukke citater, som underbygger indholdet af denne bog, hvis forfatter er dybt engageret i musikken. Et engagement, som fornemmes hele vejen gennem bogen.


"Musik er liv, og dermed uudslukkeligt" - sagt af Carl Nielsen, og et af de citater, som hvert kapitel starter med. Det giver anledning til eftertanke.


Bogen er letlæselig, og der kræves absolut ingen speciel faglig viden for at få et godt udbytte af den. Vi får et lille indblik i musikteori. Musik består af forskellige enkeltelementer. Der er utallige kombinationsmuligheder, som giver hver sin sang eller musikstykke sin særlige karakter og skaber en helt speciel stemning og atmosfære. Disse overordnede elementer nævnes i bogen. Musik af børn, musik for børn, musik med børn, musik for alle: Musik er altfavnende, og læseren bliver efterhånden draget ind i Inge Marstals musikalske univers.


Gennem sangen udtrykker vi flere følelsesmæssige nuancer, skaber flere billeder og genkalder flere erindringer, end når vi taler. Det lille nyfødte barn er så tæt på musikkens livskilde, som man overhovedet kan være. Det er op til os voksne at holde kilden rindende og sørge for, at den ikke tørrer ud. Musik er berigende, giver glæde og livsfylde. Undersøgelser har påvist, at fosteret allerede fra 20. - 24. uge lever et aktivt følelsesliv. Det kan sanse det følelsesmæssige indhold i moderens og faderens stemme. Fosterbevægelserne påvirkes af lydsekvenserne og reagerer forskelligt på svage og kraftige lyde.


Forfatteren beskriver, hvordan vi gennem sangen udtrykker flere følelsesmæssige nuancer, skaber flere billeder og genkalder flere erindringer, end når vi taler. At synge virker dybere og kan virke næsten grænseoverskridende. Stemmen har man altid med. Den sidder i sjælen.

Det er vigtigt, at vi udvikler barnets musikalske evne og således styrker den kommunikative og sociale dannelsesproces, som er så afgørende for barnets selvfornemmelse og identitetsdannelse.


Høresansen er et fundamentalt redskab for kommunikation, samvær og fællesskab. Inge Marstal giver os en detaljeret og letforståelig beskrivelse af ørets fine opbygning. Hørelsen, som er fuldt udviklet og på sit højeste niveau i spædbarnealderen, har betydning for barnets orienteringsevne, sociale og sproglige udvikling. At høre er ikke det samme som at lytte. At lytte er at være nærværende og kunne opfatte budskabet i ord og musik, skelne nuancer og fornemme det følelsesmæssige indhold i lyden.


Der er en sammenhæng mellem musikalitet og intelligens. Det forholder sig med musikalitet som med intelligens. Det er et bevægeligt fænomen, som kan udvikles afhængigt af stimulation og vækstbetingelser. Intelligens udvikles i samarbejde med omgivelserne. Musikkens indflydelse på intelligensen kan ikke måles og vejes og bearbejdes i tal. Alligevel tyder meget på, at musikalitet vil komme til at spille en rolle i det fremtidige intelligensbegreb. Musikkens betydning for udvikling af intuition, lydhørhed og følelsesmæssig respons er betydningsfulde faktorer i denne sammenhæng.


Vi bliver alle påvirket af musik på en eller anden måde. Inge Marstal nævner ”Mozart-effekten” som et godt eksempel på dette. På en skole med adfærdsvanskelige drenge, indførte læreren musik af Mozart som baggrund for undervisningen. Tyve minutter inde i timen blev der ro i klasseværelset. De adfærdsvanskelige drenge tog fem år senere deres eksamen.


Bagerst i bogen er der inspiration og ideer at hente til at bruge i dagligdagen med børnene. Der er i løbet af bogen henvist til hjemmesider, hvor man kan hente mere viden og information. Det er en god ide. Det giver læseren et meget anvendeligt redskab til at hente mere viden indenfor området.
Faglitteratur
Hans Reitzels
Inge Marstal
174
Eva Deleuran
5. februar 2009

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->