Beriah

I fjerde del af serien om Gustav og raketbroderskabet giver Stella sin fortælling om, hvordan hun sammen med sin far flygtede fra sin planet i stjernebilledet Orion. De har skjult sig i Grødby, men nu er Beriah kommet på sporet af dem. Beriah er chefen for det hemmelige politi på Stellas planet. Det havde den opmærksomme læser allerede fundet ud af i de tre første bind. Det gør ikke noget, for nye spørgsmål melder sig, når man læser videre.
I en kamp med en af Stellas fars arbejdsrobotter afslører Beriah, at der også er en stedmor med i eventyret. Hende har Stella ikke fortalt Gustav om, ligesom der er noget med en prins. Vi må imidlertid vente med at høre, hvad Stella siger til det, for Beriah slutter med, at Gustav er fanget af Beriah og arbejdsrobotten blevet opløst af den syre, der ellers var tiltænkt Beriah.
I det hele taget er der skruet ned for Gustavs rolle, så bipersonerne kommer mere til orde. Det giver flere læsere mulighed for at kunne identificere sig med seriens personer.
Hos Hell Boyz, den lokale drengebande, dukker samtidig en mystisk kvinde op. Kenned, Laurits, Niklas og Patrick kender hende kun som Miss X, men læseren aner nok, at det er Isabella-Victoria fra klassen, som gemmer sig bag forklædningen.
Også på andre måder er læseren klogere end fortællestemmen: Fysiklæreren Dynamit-Jens, som også er hjemmeværnsmand, går intetanende rundt i sit hus og pakker sit udstyr. Teksten fortæller ikke om noget unormalt, men på billederne ser vi en mumielignende skikkelse liste rundt imens.
Landbetjent Strunk har fundet en ”ulovligt parkeret” bil, som på billedet er totalsmadret. I et tidligere bind har vi set, hvordan det er sket. Også nye læsere vil se det komiske i, at betjenten er mere opmærksom på, hvor bilen står, end hvordan den ser ud.
Gustav og raketbroderskabet skal læses i rækkefølge, men nye læsere får en chance for at stige på her, fordi BERIAH begynder med Stellas gennemgang af, hvordan tingene hænger sammen. Historien er igen kommet op i tempo, og det lille tvist med at lade billede og tekst komplimentere hinanden er vellykket. Teksten er skrevet med Dynamit-Jens’ perspektiv, illustrationerne viser skikkelsens oplevelse af samme situation.
Der er skruet op for humoren. F.eks. når Gustav og den grønhudede Stella bliver overrasket på værelset af Stellas skrappe far og Gustavs irriterende lillesøster Astrid:
"Hendes hudfarve skiftede tilbage til normal. Altså normal for jordboere.
I samme nu blev døren til Stellas værelse revet op:
”Haha! Hvad sagde jeg?” råbte Astrid triumferende. ”De sidder og kysser!””Vel gør vi ej!” råbte Gustav vredt. Hans hudfarve skiftede hastigt til rød, hvilket var helt normalt. I hvert fald for Gustav.”
Et andet sted er humoren mere subtil. Det er Hell Boyz, som holder møde. ”Egentlig skulle de alle have malet dødningehoveder på deres kasketter, men det var kun Patricks mor, der havde fået det gjort.” De fire klodsede og dumme drenge står på alle måder i kontrast til Raketbroderskabet, som med Gustav i spidsen har højere mål end at tiltvinge sig respekt og magt.
Beriah har et par opslag til sidst med fakta og med forslag til aktiviteter og lege. Det har alle bind i serien. Denne gang er det robotter, som er emnet. Der er en kort beskrivelse af robotter før, nu og i fremtiden. Vejledningen i at bygge sin egen robot er mere egnet til at lave fastelavnskostume end til tekniske nørder. De vil finde mere udfordring i bind nr. 3, som viser, hvordan man bygger en Mars-Rover, som kan køre på græsplænen.
Der er planlagt i alt 10 bind i serien Gustav og raketbroderskabet, og bind 5, PLAN B, er lige på trapperne.
Skønlitteratur
Eudor
Frank Madsen. Illustrator: Susi Bech
63
Bjarne W. Andresen
21. marts 2016