Billedbogen i børnehaven

De fem billedbøger er udvalgt, så der en god blanding af nyt og gammelt. Der er en enkelt fagbog (om hunde) og der er en billedbog med vers. Hver af billedbøgerne gennemgås i et kapitel, og der gives forslag til at arbejde på tværs af bøgerne, når der er fælles temaer. På den måde giver Billedbogen i børnehaven konkrete forslag til at arbejde med intertekstuel kompetence.
Intertekstuel kompetence en af Torben Weinreichs fem kompetencer, der andetsteds i bogen refereres til som vigtigt at arbejde med for at få en god læseoplevelse. De øvrige fire er læserkompetencen (at forstå ordene, afkode bogens budskab), konventionskompetencen (at kende og forstå begreberne bog, bogstav, forside mm.?), encyklopædisk kompetence (at have en indsigt i verden) og retorisk kompetence (at kende fortællingens dele og udvikle nuanceret sprog).
Tilgangen til de forskellige bøger er ikke ens, det giver en afveksling både i læsningen af bogen og i det arbejde med børnene, som lægges op til. Samtidig kan aktiviteterne overføres til andre billedbøger, og der er derfor stof til meget mere end at læse de fem bøger med børnene. Caroline Sehested lægger op til, at pædagogen tænker videre og bruger sin viden på sin egen måde. F.eks. er der gode råd til, hvordan man selv udvælger god børnelitteratur, hvad skal man kigge efter?
Nina Christensen kommer i Billedbogen i børnehaven med tre bud på formål med læsning i daginstitutioner: Et didaktisk formål (f.eks. sprogudvikling), et æstetisk formål (om form, stil og udtryk) og et rekreativt formål (afslapning og en god oplevelse). Det pointeres, at det er vigtigt at arbejde med alle tre formål, og den teori afspejles i resten af bogen.
Forældresamarbejdet bliver også berørt. Billedbogen i børnehaven foreslår, at man giver et barn en bog med hjem, hvis barnet viser større interesse for bogen. Dermed bygger man bro mellem hjem og institution, og forældrene har mulighed for at dele den gode læseoplevelse. Der er og der skal være forskel på læsning i institutionen og i hjemmet, men bogen kan godt være den samme.
Børnene opfordres til selv at anmelde bøger ved hjælp af smileys, og et kopiark bagerst i bogen giver et eksempel på, hvordan det kan laves.
Der er mange gode forslag til, hvordan man kan indrette læserum. Indret dem gerne til den enkelte bog eller til et bestemt emne og anskaf mange bøger med det emne. Hvis man bruger iPads, kan flere børn læse med, mens man læser højt. Læserum kan indrettes med sækkestole, telte, bogkasser med tematisk ens bøger. Et andet forslag går ud på at blæse bogen op på væggen med en projektor. Hvorfor skal projektoren kun bruges til personalearrangementer og forældremøder?
Billedbogen i børnehaven vil med fordel kunne suppleres med FILUR-systemet, som har vejledning til detaljerede forløb med fem billedbøger og kan bruges med minimal forberedelse. FILUR-systemet er anmeldt andetsteds her på JAGOO.