December 2004

BØRNS LIVSVERDEN OG SOCIOKULTURELLE RAMMER henvender sig til alle med interesse inden for de områder, der handler om eller beskæftiger sig med mellemmenneskelig kommunikation. Både i forhold til arbejdet med børn men også i forhold til kommunikation i en bredere forstand: eksempelvis ”siger vi det, vi tror, vi siger?” og ”bliver det opfattet, som vi har til hensigt?”

Hundeide beskriver i sin bog, at kommunikation kan opfattes som en slags kontrakter, vi skaber i samspil med hinanden. Disse kontrakter kan variere, men fælles for dem er, at de udtrykker en gensidig forventning om forhandling mellem to parter. Megen af den forhandling, vi oplever i hverdagen og som sker hver gang vi mødes, foregår ubevidst, og er styret af den kultur, vi er opvokset i og derved er en fungerende del af. Hundeide mener blandt andet, at børns handlinger og væremåde skal ses i lyset heraf.

Efterhånden som vi vokser op, bliver de forhandlinger eller kontrakter, som vi har indgået med andre vigtige personer, draget med ind i vores indre univers og gjort til ”indre stemmer” eller handlinger. Disse ”indre stemmer” bliver med tiden en del af vores personlighed. Fra at være ydre stemmer fra andre, der har haft stor betydning for os, bliver stemmerne nu indre og danner ubevidst grundlag for, hvad vi mener, tror og tænker.
Blandt andet sætter bogen spørgsmålstegn ved, om to tilsyneladende ens personer, der er vokset op i to forskellige kulturer, vil forstå ens budskaber på samme måde. Ifølge bogens forfatter er svaret klart nej – de vil forstå budskabet på hver deres måde, idet de opfatter det ud fra hver deres virkelighed set med hver deres kulturelle briller, og med hver deres normsæt og forståelsesramme.

Bogen igennem er et af de helt centrale omdrejningspunkter: måden at forstå hinandens handlinger på. Handlinger, som Hundeide mener, er bestemt af vores kulturelle opvækst. Det er igennem disse handlinger, at vi både forstår og definerer os selv. Denne selvforståelse danner vi livet igennem, gennem relationer og derigennem kommunikation med andre.

Udover veldokumenterede filosofiske tanker og videnskabelige undersøgelser har Hundeide ligeledes mange eksempler, der på en gang er med til at gøre bogen mere levende, men også i høj grad er med til at præcisere, hvad det er, der menes, og hvordan de undersøgelser, der refereres til, kan forstås. Bogen er skrevet i et godt og flydende sprog, man som læser hurtigt bliver fanget af.
Faglitteratur
Akademisk Forlag
Karsten Hundeide
239
Jonas Heidemann
5. december 2004

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->