Bring en ting

Efter Skoven fra oven har Karen Filskov videreført det sjove koncept med at lade teksten danne billederne i bogen. Denne gang med hverdagsting og et friere spil med grafiske virkemidler. F.eks. er der kommet lidt flere farver på siderne, uden at det bliver sprællende. Det efterlader et lidt gammeldags indtryk, som inspirerer til langsom læsning, og det fortjener Bring en ting.
Nogle eksempler på sjove detaljer: En side fortæller om solbriller. Teksten er skrevet med hvid skrift, som danner et par briller - og med sort skrift, som danner glassene. En anden side er om en lommeregner, hvor solcellerne er gulligtgrønne i den sorte lommeregner. Kontakter er hvide bortset fra on/c-knappen, som er orange. Meget godt tænkt.
Det lidt gammeldags udtryk ses både rent grafisk og i valget af f.eks. ”myren” som stol. Det kan være svært for et barn at se, at det er en stol, hvis der ikke lige står et eksemplar af Arne Jacobsens 1950’er-design i nærheden eller derhjemme. Pengekatten på en anden side kan også være svær at aflæse, men så har man jo mulighed for at tale med barnet om, hvad det er.
Siden om cyklen er ekstra finurlig, for den hvide tekst former to hjul, kun gennembrudt af det sorte stel, som er skrevet på samme måde som i en krydsogtværs: det samme bogstav indgår som en del af tre af rørene på stellet.
Det er ting fra barnets hverdag, som beskrives i et poetisk sprog. For det meste er det genstande, som er i hjemmet eller i børnehaven. Ved første øjekast kan Bring en ting virke som blot en kopiering eller i bedste fald en videreføring af den gode ide fra den Skoven fra oven. Der er dog tilføjet mange nye detaljer, f.eks. at skriften i flere forskellige farver er brugt som en effekt.
Bring en ting kan bruges som inspiration til selv at lege med skriften, hvis man kan skrive. Yngre læsere vil kunne gå på opdagelse i det noget utraditionelle billedudtryk. Den vil næppe blive børnehavens mest efterspurgte bog, men enkelte børn vil elske den for dens nørdede særhed.
Skønlitteratur
Gyldendal
Karen Filskov
32
Bjarne W. Andresen
18. december 2016