Dette tegneseriealbum er ti år gammelt. Det kan man ikke se i den klare udgivelse, der ligger her på bordet. Helt aktuel og lige til den royale læsergruppe. Og i den royale læsergruppe findes denne anmelder.

Tegneserien skulle snarere lanceres som en graphic novel, thi målgruppen er (så vidt jeg kan se) ikke børne- og unge-tegneserielæseren, men derimod den voksne læser, der har levet sit liv med Dronning Margrethe II på tronen som en konstant faktor i en omtumlet verden.

Hvis historieløsheden fortsætter eller uddybes, så kan den i høj grad blive en trussel mod identiteten, for dette at vide, hvor vi kom fra, og hvordan det var engang, er meget væsentligt for at forstå, hvor vi er i dag.

Vi har nok gjort en generation en bjørnetjeneste ved at drosle så meget ned på den egentlige historieundervisning. Sådan citeres dronning Margrethe II på albummets kolofonside. Og det er en historieundervisning, der finder sted i dette værk, der har titlen Daisy en prinsesse i Danmark. Der kommer formentlig et album mere med titlen Margrethe II, - dronning i Danmark. Det kan man håbe.

Det er Daisys eller Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrids liv fra fødsel (og Danmarks besættelse) i 1940 og frem til 1972, hvor hun bliver udråbt som dronning.

Det er fortalt helt kronologisk. Der er krig, der fødes tre prinsesser på Amalienborg, der er fred i landet, prinsesserne rejser rundt med kongeparret, de leger, de er i skole, og Daisy følges ofte som den ældste med sin far, kong Frederik den 9. Her lærer hun alt fra god opførsel til bandeord. Hun lever et trygt barneliv, lige indtil den dag, hvor regeringen ønsker en grundlovsændring, der kan ændre det daværende to-kammersystem til et et-kammersystem. Ingen i befolkningen er optaget af den slags, derfor bliver denne grundlovsændring sat sammen med en afstemning om, hvorvidt man i Danmark kan blive regent, hvis man er kvinde. De optager befolkningen, de går til stemmelokalerne, og de stemmer Margrethe ind som tronfølger.

Arveprins Knud bliver til prins Knud, og Daisy eller Margrethe bliver til tronfølgeren Margrethe.

Så følger uddannelse, arkæologiske udgravninger, flere studier og så mødet med Henri, den kommende prinsgemal.

Undervejs (og det lever netop op til citatet på kolofonsiden) bliver der givet mange historiske oplysninger. Da prinsesse Anne Marie bliver gift med kong Konstantin, så er det jo ikke en helt ukendt kongefamilie, hun gifter sig ind i. Her står der: Det skyldes jo, at den første konge i den nuværende græske kongerække var en dansk prins, Christian IXs søn. Ja, oven i købet blev sønnen konge blot sytten år gammel. Christian IX var endnu ikke selv blevet kronet som konge af Danmark, det blev han først få måneder efter sin søn i 1863. Pudsigt nok Sådan er der mange royale oplysninger om kongehusenes slægtskaber. Det engelske kongehus, det græske, det norske og det svenske. Alle er de i familie på en eller anden måde.

Det er Thierry Capezzone, der har tegnet. En klar streg med klare farver. Man er ikke i tvivl om, hvem der er hvem. Personerne har træk, så man kan skelne dem fra hinanden.

Der er citater og replikker på engelsk, på fransk men hovedsagelig på dansk. Det er historiefortælling, det er danmarkshistorien set gennem det royale vindue. Sådan må man læse og se Daisy en prinsesse i Danmark.

Skønlitteratur
Cobolt
Erik Svane
Thierry Capezzone
80
Bodil Christensen
25. januar 2024

Seneste anmeldelser

-->