”Dansk, kultur og kommunikation – for pædagoger” indeholder en række bud på, hvordan det nye obligatoriske fagområde på pædagoguddannelsen – Dansk, kultur og kommunikation – kan gribes an fagligt og praktisk. Bogen er én ud af en bogserie på fire til pædagoguddannelsen fra forlaget Frydenlund.


I otte kapitler kommer de forskellige bidragsydere ind på relevante emner som sprogudvikling, tests, læreprocesser, danskfagets historie, it, børn og medier. Det er kompetente indlæg, der alle er velskrevet og letlæselige og giver et glimrende overblik i det pædagogiske felt.


Nogle gange har idealet om, at det skal være let tilgængeligt, måske lige taget overhånd. F.eks. bliver tunge teoretikere som Luhmann og Bateson forklaret på blot en side hver. Det betyder derfor også, at der kun bliver ridset lidt i overfladen, når det gælder gennemgang af teoretikere. Bogen skal derfor ses om en opslagsbog i forhold til indfaldsvinkler til forskellige pædagogiske emner, men ikke en bog, hvor man skal slå forskellige teoretikere op.


Udgangspunktet for artiklerne er sen-moderniteten og ideen om, at sproget har en central rolle i forhold til identitetsskabelsen. Derfor har sprogudvikling og historiefortællingerne en central plads i omgangen med børn – det er gennem historierne, vi skaber vores virkelighedsforståelser, og det er her, vi placerer og positionerer vores selv. Bogen viser, hvordan man kan beskrive, analysere og reflektere over sproget som et pædagogisk værktøj.


Tanken om, at sproget er kulturbærende og identitetsskabende, er et produkt af den post-modernistiske tænkning. Da dette udgangspunkt er så centralt for bogen, kunne der passende have været et videnskabsteoretisk afsnit, hvor man fik forklaret, hvorfor sproget har så stor en rolle i moderne humanistisk forskning. En præsentation af socialkonstruktionismen som teoriretning ville have været oplagt.


Der er brugt en lidt forskellig citatteknik i de forskellige kapitler, hvilket forvirrer læsningen lidt – men alt i alt en spændende bog, der giver læseren et hurtigt og let indblik i området.

Faglitteratur
Frydenlund
Pernille Bjarnhof Storm (red.)
203
Christoffer Boserup Skov
2. oktober 2007

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->