De voksne børn

Bogen handler om børn, som i en tidlig alder må agere voksne og som i psykologien kaldes "de voksne børn". Børn, hvis forældre på den ene eller anden måde ikke kan påtage sig forældreansvaret overfor dem. Børn, som i en alt for tidlig alder er blevet voksne og som bliver overladt til sig selv omsorgsmæssigt. De er nødt til at klare de daglige nødvendigheder, som dagligdagen kræver, på grund af forældrenes manglende ressourcer. I mange tilfælde skal børnene også passe deres forældre, der f.eks. har en eller anden form for misbrug eller psykisk sygdom, for at andre ikke skal opdage noget. Hvis der er søskende, klarer de ældste børn også dem og yder den omsorg overfor forældre og mindre søskende, som de selv skulle have haft af forældrene, fordi de er børn, Børnene og forældrene bytter således roller, og børnene bliver selvhjulpne og gør ubevidst alt dette for at overleve, beskytte og hemmeligholde vanskelighederne derhjemme. De tilpasser sig simpelthen det liv, de nu engang lever.
Bogen beskæftiger sig med mange eksempler på børn, som ingen ordentlig barndom har haft, fordi de har været tvunget til at agere tidligt voksne. Vi følger 4 voksnes beretninger om en barndom, hvor de skulle klare dagligdagen i hjemmet, passe deres forældre og søskende, samtidig med at alt skulle være perfekt, så ingen andre fik mistanke om, hvor dårligt de havde det derhjemme. Der er eksempler fra film, som understøttes af forskellige psykologers teorier.
Titlen: "de voksne børn" stammer fra en film af samme navn, og begrebet blev i 1990, da filmen udkom, integreret som et begreb i psykologien, som beskrev risiko- og omsorgssvigtede børn, som måtte tage forældrerollen alt for tidligt.
Et af hovedtemaerne er resiliens og betyder: menneskets evne til at overvinde belastninger og modstandsdygtighed som psykologen H. Rudolph Schaffer kalder det. I 1977 blev der lavet en undersøgelse med ca. 700 børn på øen Kauia, som er en af Hawaii-øerne. Formålet var at undersøge, hvad der kendetegner risikobørn, som imod alle odds alligevel klarede sig godt. Børn med resiliens er de børn, som havde en normal intelligens, var født med robuste egenskaber, og var omgængelige, positive og charmerende.
Forfatteren er psykolog, har i mange år arbejdet på Skodsborg observationshjem og har igennem sit arbejde med børn og familier mange års erfaring i arbejdet med risikobørn, som er en af denne bogs temaer.
Bogen veksler mellem livshistorier, teoretiske begreber såsom; tilknytning, transaktioner, omsorg og belastninger, og observationer fra arbejdet med "de voksne børn". Den er let forståelig og henvender sig til alle, som arbejder med børn. Sproget gør den let tilgængelig for alle. Der er en del gentagelser, som både kan være positive og negative, således at forstå, at kender man til nogle af begreberne, som bearbejdes i bogen, kan det blive forstyrrende og lidt langtrukkent for læseren, at der gentages så meget.
Per Schultz Jørgensen har skrevet bogens forord og mener, at bogens budskab til de professionelle er at melde sig ind i "de voksnes børns" liv, fordi de er præget af en barndom med voksne (forældrene), som meldte sig ud. Det er vigtigt med medmenneskelighed, som han også kalder advokatorisk etik, fordi det er de professionelles pligt at støtte disse børn.
Faglitteratur
Hans Reitzel
Inger Thormann
214
Lykke Kirketerp
21. september 2009