Rasmus var otte år, da hans forældre fortalte, at hans mor havde brystkræft. Usentimentalt og alligevel gribende hører vi om det følgende år. Der er det faktiske forløb med undersøgelser, kemo, hårtab, strålebehandling osv. Lige så meget plads gives til fortællingen om, hvordan det er at være barn til en syg mor. Om angsten for, at hans mor skal dø. Om at fortælle det til kammeraterne. Om at have nogen at tale med. Eller netop ikke, for Rasmus har nogle gange svært ved at dele sine bekymringer.


Undertitlen ”En historie om jordbær, kræftmonstre, sneboldkamp og marsvin” rummer den mangfoldighed af tanker, Rasmus deler med sine læsere. I sin hverdag er der plads til tanker om, hvordan han sammen med søsteren og faren skal klare sig, hvis moren dør. Mellem alle tankerne skal der også være plads til jul, fødselsdag og fodboldkampe.


Illustrationerne er fotos, som er tilføjet personer mm. Det virker rigtigt godt og er lavet, så man ikke tænker over, hvor det ene ender og det andet begynder. Samtidig virker det som en pointering af blandingen af de faktuelle, generelle informationer og den fiktive, specifikke fortælling i Den dag min mor fik kræft.


Sproget er afdæmpet, næsten sagligt. På den måde bliver læseren ledt ind i, at det er en dreng, som fortæller, og ikke den voksne forfatter, som står bag. Vi hører ét barns fortælling, uden at den påstås at være almengyldig. Den bliver troværdig, og det er godt gjort i litteratur med et så præcist formål som at støtte børn til kræftsyge forældre.


Rasmus’ mor overlever. Hun bliver meget syg af behandlingen og taber håret, men både ægteskabet og humøret klarer skærene. Sådan er det ikke for alle, og det lægger Den dag min mor fik kræft ikke skjul på. Vi hører flere gange, at sygdomsforløbene er forskellige, og en klassekammerat mistede sin mormor til kræften. På de sidste sider er det et barn i parallelklassen, som får meddelelsen om brystkræft hos sin mor. Budskabet er tydeligt nok: Du er ikke alene, brystkræft rammer mange. 

Den dag min mor fik kræft indgår i en serie børnebøger og andre materialer udgivet af Kræftens Bekæmpelse og kan bestilles på www.cancer.dk/omsorg

Skønlitteratur
Kræftens Bekæmpelse
Line Thoft Carlsen
61
Bjarne W. Andresen
18. oktober 2015

Seneste anmeldelser

-->