Den dag min mor fik kræft

Undertitlen En historie om jordbær, kræftmonstre, sneboldkamp og marsvin rummer den mangfoldighed af tanker, Rasmus deler med sine læsere. I sin hverdag er der plads til tanker om, hvordan han sammen med søsteren og faren skal klare sig, hvis moren dør. Mellem alle tankerne skal der også være plads til jul, fødselsdag og fodboldkampe.
Illustrationerne er fotos, som er tilføjet personer mm. Det virker rigtigt godt og er lavet, så man ikke tænker over, hvor det ene ender og det andet begynder. Samtidig virker det som en pointering af blandingen af de faktuelle, generelle informationer og den fiktive, specifikke fortælling i Den dag min mor fik kræft.
Sproget er afdæmpet, næsten sagligt. På den måde bliver læseren ledt ind i, at det er en dreng, som fortæller, og ikke den voksne forfatter, som står bag. Vi hører ét barns fortælling, uden at den påstås at være almengyldig. Den bliver troværdig, og det er godt gjort i litteratur med et så præcist formål som at støtte børn til kræftsyge forældre.
Rasmus mor overlever. Hun bliver meget syg af behandlingen og taber håret, men både ægteskabet og humøret klarer skærene. Sådan er det ikke for alle, og det lægger Den dag min mor fik kræft ikke skjul på. Vi hører flere gange, at sygdomsforløbene er forskellige, og en klassekammerat mistede sin mormor til kræften. På de sidste sider er det et barn i parallelklassen, som får meddelelsen om brystkræft hos sin mor. Budskabet er tydeligt nok: Du er ikke alene, brystkræft rammer mange.
Den dag min mor fik kræft indgår i en serie børnebøger og andre materialer udgivet af Kræftens Bekæmpelse og kan bestilles på www.cancer.dk/omsorg