Den daglige dosis i skolegården – sådan! er en meget konkret bog, rettet mod lærere for indskolingsbørn. Den gennemgår en mængde aktiviteter – nærmere bestemt 34 - som har til formål at få børnene til at bevæge sig hver eneste dag. Det fremgår af indledningen, at de tre forfattere selv har anvendt aktiviteterne i flere år, og implicit at de har mødt en del modstand i processen. Ikke så meget fra ledelse og skolebestyrelse som fra kolleger, der mente, at bevægelse ikke kunne være en del af indlæringen. Det er jo problematisk, eftersom overvægt mere og mere er blevet en del af danskernes hverdag og gerne skulle begrænses  hos den generation, der vokser op i disse år.

De tre forfattere har en vægtig baggrund for at kunne skrive netop denne type bog. To af dem er børnehaveklasseledere, den sidste, Gudrun Gjesing, er specialergoterapeut i børn. Og det fremgår tydeligt af den klart skrevne, men komplekst tænkte bog, at forfatterne er fuldstændig klar over, hvad de har med at gøre, både teoretisk og praktisk, og at det er med velberåd hu, at de har lagt vægten på det praktiske.

Men ud over behovet for fysisk aktivitet som et middel til at forhindre overvægt giver forfatterne en mængde temmelig uafviselige grunde til at komme op og i gang med at aktivere eleverne i skolegården. De er markeret med en lilla dot ( ud for hver aktivitet. De forskellige stimuli ud for hver aktivitet er: Selvfølelse, fællesskab, kropsbevidsthed, balancefunktion, berøring, få pulsen op, koordination, opmærksomhed, rumlige relationer, begreber / sprog. Alle hver for sig vigtige kompetencer for eleverne.
I bogens bageste del er en forklaring på alle de 10 begreber, hvis nogen skulle være i tvivl om dem.

Hver aktivitet har desuden tre tilbagevendende dot’er, den blå (beskrivelse af aktiviteten) den grønne Ting, der skal bruges i aktiviteten) og den lyserøde (muligheder for at variere aktiviteten).
Desuden er der en farvet firkant ud for hver enkelt aktivitets navn, men de skal ikke bruges til andet end dekoration, så vidt jeg har forstået. Det havde været en overvejelse værd at give dem en betydning også, ellers kunne man nok godt have undværet dem.

Tilsammen giver den ovennævnte inddeling et fint og overskueligt indblik i de forskellige teoretiske og ikke mindst praktiske elementer af hver enkelt aktivitet.
Aktiviteterne er for en dels vedkommende hentet blandt de klassiske børnelege, f.eks. kluddermor, to mand frem for en enke og kongens efterfølger. Det er tankevækkende, at der er behov for at lære børnene de lege, som for en generation siden gik i arv fra de større til de mindre børn.

Men fælles for alle de 34 aktiviteter er, at de mindst stimulerer tre af de ovennævnte kompetencer og at de er basalt sjove at udføre. Spørgsmålet er i virkeligheden, om ikke forfatternes projekt burde gennemføres i en eller anden form for både de større skolebørn – og de voksne. Men det projekt er en større omgang og skal jo ikke lægges på forfatternes skuldre.
Hvad der derimod er forfatternes (og forlagets) ansvar er, at sidetallene i indholdsfortegnelsen passer med sidetallene i bogen, og det gør de desværre ikke altid. F.eks. har bogen i indholdsfortegnelsen 64 sider, mens den i virkeligheden har 63. Det er småting, men irriterende i brugen af bogen.

En anden anke er, at de meget fine billeder af børn i aktivitet, som er på stort set alle bogens sider, kun et fåtal af gangene viser den aktivitet, som de står som illustration for. Hensigten med dem er måske udelukkende æstetisk, men det kunne have været godt – specielt i de lidt mere komplicerede aktiviteter – at få vist på et foto, hvordan aktiviteten skal udføres.
En tredje anke er, at det ville være fint med en mere overskuelig logik i de forskellige aktiviteter. F.eks. med en stigende sværhedsgrad som den røde tråd. Eller måske en inddeling, der tog udgangspunkt i de forskellige stimuli.

I forhold til indhold og hensigt med bogen ville jeg meget gerne have givet det maksimale antal stjerner, men jeg synes, de tre anker trækker så meget ned, at jeg kun kan holde mig på de fire, jeg har givet.

Men i forhold til intension og engagement vil jeg bestemt give seks stjerner.

Alt i alt har de tre forfattere skrevet en meget brugbar bog, der er lige til at tage i brug i det kommende skoleår. Garanteret med stor begejstring hos børnene til følge. Og i dén grad en reminder til børn i alle aldre om, hvor vigtigt det er at bevæge sig hver dag. Ikke kun på grund af de fysiske fordele, men så sandelig også på grund af de indlæringsmæssige og mentale. For som forfatterne skriver i deres efterord er den fysiske aktivitet en "… god forudsætning og ballast for også at kunne indlære fagligt i skolen"

Der er ikke meget kød på en fastholdelse af, at fysisk aktivitet er adskilt fra den mentale udvikling. Der er kun dårlige undskyldninger tilbage….
Faglitteratur
Dafolo
Gudrun Gjesing, Marianne Alsgård Pachai og Ruth Nedergaard Ørnsholt
63
Bianca W. Johannson
24. august 2009

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->