Lad det være sagt med dets samme: DEN GODE OPGAVE er en klassiker, som mange studerende gennem årene har haft god brug af. Den er kommet i fjerde udgave og bliver brugt på mange forskellige studier. Denne position forpligter, og med den optik skuffer den.

Overblik er væsentlig i en fagbog af denne størrelse. Det får man ofte allerede i indholdsfortegnelsen, men med ti siders indholdsfortegnelse forsvinder overblikket snarere. Den kommer til at fungere som et supplement til de syv sider stikord sidst i bogen, som er meget mere anvendelige. På bogens hjemmeside kan man hente de væsentligste pointer. Det sker i et 68 siders dokument, også her kunne der være strammet op.

Jeg er ikke i tvivl om, at mange pædagogstuderende vil kunne bruge DEN GODE OPGAVE. Sandsynligvis den gruppe, som allerede har godt styr på at skrive opgaver og gerne vil give det et yderligere løft. De vil f.eks. nærlæse afsnittet om den skov af genrer, som bl.a. indbefatter undersøgende, registrerende, formidlende/lærende, ræsonnerende, vurderende og regulerende tekster.

Femkanten på bogens forside refererer til "opgavens pentagon" med fem relevante spørgsmål, man bør stille sig, når man skriver opgave: Hvad spørger du om, hvorfor spørger du, hvad spørger du til, hvad spørger du med og hvordan spørger du? En god, anvendelig model, som vil løfte mange opgaver.

DEN GODE OPGAVE lider under, at forfatterne har så meget at fortælle. De har en viden, de gerne vil formidle, men de når dårligt ud til læseren. Det er en pudsighed, når forfatterne pointerer, at man skal undersøge ét problem pr. opgave. De bruger så meget plads på, hvad de kalder acceptabelt og uacceptabelt sprog, men der er mange specialudtryk fra den akademiske verden, som ikke oversættes. En ordforklaring kunne hjælpe på det, selvom jeg hellere så et lettere tilgængeligt sprog. Enkelte eksempler på opgaver er endda på engelsk. Læseren bliver ikke ført fra det sted, hun står, til det sted, forfatterne står. I stedet bliver hun kastet ud på dybt vand og må så lære at svømme der. De, der overlever, har utvivlsomt bestået.

Det bliver ikke bedre af, at "videnskabeligt" og "akademisk" bruges i flæng. Kommateringen halter, og det er et stort problem ved de lange sætninger.

For mange pædagogstuderende er DEN GODE OPGAVE at skyde over målet. Der bliver gravet ned i en detaljeringsgrad, som endnu ikke er påkrævet. De fleste kan bruge tiden bedre til andet end at forsøge at forstå bogen; f.eks. til at undersøge det, de skriver opgave om.
 
Min egen erfaring fra både seminariet og universitetet er, at man i højere grad skal "levere" det, undervisere, vejledere og studieordninger forventer. DEN GODE OPGAVE antager, at der findes en bestemt måde at gøre tingene på, som er bedre end andre. Det er ikke den virkelighed, studerende står i.

Læs bogen, hvis du i forvejen skriver gode opgaver og ønsker at få nogle ekstra facetter med. Det er den god til.
Faglitteratur
Samfundslitteratur
Lotte Rienecker og Peter Stray Jørgensen
382
Bjarne W. Andresen
17. september 2013

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->