Dette er en bog, jeg har haft store forventninger til. En del foromtale, en vidende og velskrivende forfatter og ikke mindst et meget vigtigt emne. Desværre er det kun i sin fremtoning, det er en bog. Indholdsmæssigt er den bygget op som en afhandling, et speciale eller en opgave på seminariet. Niveauet er der ikke noget galt med, men som hungrende læser bliver man holdt hen, når de første 60 sider handler om de præmisser, der ligger bag: om metode, forskning og forskellige måder at se billedbogen på. Det giver læseren en tillid til, at Anne Petersen kender sit område, men man bliver ikke selv synderligt klogere.

Først side 62 kommer der kød på i form af eksempler fra den pædagogiske hverdag. Så træder Den tilsidesatte bog også i karakter. Når man arbejder med billedbøger i dagtilbud, kan man forholde sig til en række spørgsmål. Hvad vil vi opnå (mål)? Hvad skal der til (forudsætninger)? Hvad skal børnene opleve? Hvad gør vi (metoder)? Hvad er succeskriteriet (læringsmål)? Evaluering og dokumentation. Spørgsmålene bliver udførligt behandlet. F.eks. nævnes seks læringsmål, hvor de tre første relaterer til børnene, de tre sidste handler om forankring og er læringsmål for voksne.

Den tilsidesatte bog giver eksempler på, hvordan man kan arbejde med fortællinger i dagtilbud. Rødhætte beskrives i forskellige forløb for forskellige aldersgrupper.

Der er en tjekliste til institutionens billedbogssamling med relevante spørgsmål, som sikrer variation. Er der f.eks. både bøger, som beskriver samtidskultur og kulturarv? Er der både originale danske og oversatte bøger? Der er også spørgsmål til, hvordan dagtilbuddet bruge billedbogsamlingen.

En side er afsat til at fortælle, hvordan man kan følge med i et stort, dansk bogmarked. Anne Petersen anbefaler navngivne forlags nyhedsbreve. Denne anmelder kan fortælle, at listen kun er et meget lille udpluk, men respekt for, at forlaget Klim er med til at anbefale andre forlags nyhedsbreve. På samme side er en liste over hjemmesider, hvor man kan finde mere oplysning. Denne liste er på kun seks punkter, danske og engelske hjemmesider mellem hinanden. Det er ikke kun, fordi rønnebærrene er sure, at jeg savner en række hjemmesider, herunder JAGOO!

Har man brug for et arbejdspapir til en boganalyse, byder Den tilsidesatte bog også på det. Relevante punkter, lettilgængeligt og bestemt ikke for detaljeret, selv om den når langt omkring.

Mod slutningen kommer den faktiske kanon hvad er det for bøger, som i den reelle virkelighed bliver brugt i danske dagtilbud? Titler, forfattere, illustratorer og årstal. Det sidste afslører, at bøgerne er godt gamle, hvilket er en af pointerne i Den tilsidesatte bog. Som bilag bringes de interviews, undersøgelse bygger på. Efter et lille leksikon slutter vi af med noterne, som er en blanding af henvisninger, kilder og uddybelser. Enkelte er ret indforståede, en note er f.eks. "Se Danskbogen side 240." Så sidder man dér med uvidenheden om, hvad man kan hente side 240 i Danskbogen. En titel, som i øvrigt rigtigt mange bøger bærer, ikke kun den, Anne Petersen har skrevet.

DEN TILSIDESATTE BOG er længe ventet. Det er en væsentlig bog. Netop derfor er det ærgerligt, at den har en del mangler og en del mindre væsentligt.

Faglitteratur
Klim
Anne Petersen
126
Bjarne W. Andresen
14. januar 2008

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->