DER ER INGEN RØVERE I SKOVEN stammer helt tilbage fra 1949, men fremstår frisk og aktuel i Kina Bodenhoffs nyoversættelse. Det er historien om Peter, som sammen med dukken Mimmi kæmper en drabelig kamp mod røverhøvdingen Fiolito og hans bande. Fiolito vil stjæle Mimmis perlekæde, og jeg skal ikke afsløre her, om det lykkes.


Både tekst og billeder veksler fint mellem på den ene side den reale fortælling om drengen Peter og hans leg og på den anden side en fantasyfortælling, hvor der er røvere i skoven og hvor Mimmi er levende og har ægte perler. Historien slutter naturligvis i tryghed i den reale verden; i mormors stue med dukkehus og TUSIND OG EN NAT slået op i sofaen.


Det er en god introduktion til fantasy-genren for de mindste børnehavebørn. Man bliver aldrig rigtigt bange, heller ikke som 4-årig. Bogen balancerer fint mellem det lidt gammeldagshyggelige og det tempo, man kan forvente af en bog i 2010. Ved at lade fortællingen foregå i Mormors hus er der intet mærkeligt i potteplanter (azalea, får vi at vide), kakkelovnslåger og det på alle måder gammeldags interiør. Rollerne er også, som de var, før verden gik af lave: Peter er den aktive helt, Mimmi den passive frøken, Fiolito repræsenterer den vilde utæmmede natur barbar og Mormor... ja kun kommer med et glas saft til sidst.


Den korte historie indeholder (lidt) gys, sjove situationer, en forvekslingskomedie, en konflikt og ikke mindst en slutning, som fint runder alle de foregående elementer af. Man må dog gå ud fra, at der stadig er lidt oprydning i vente for Peter efter hans gode leg…


Jeg kan varmt anbefale DER ER INGEN RØVERE I SKOVEN, hvis man vil supplere nyere børnelitteratur med en let tilgængelig, klassisk bog, som absolut er up to date.
Skønlitteratur
Gyldendal
Astrid Lindgren Illustreret af: Ilon Wikland
54
Bjarne W. Andresen
12. oktober 2010

Seneste anmeldelser

-->