Februar 2004

DET UBEVIDSTE PÅ ARBEJDE er en absolut nødvendighed, hvis man ønsker at beskæftige sig med, hvorfor det så alt for ofte sker, at mennesker, der arbejder in-denfor social- og sundhedssektoren bliver trætte, stressede eller ligefrem udbrændte som følge af deres arbejde.

Bogens bidragydere har alle erfaring med konsulentarbejde i organisationer og ar-bejder alle ud fra en tilgang, der sammensmelter noget så umiddelbart forskelligt som en psykoanalytisk og en samfundsfaglig tilgang.
I det særlige danske forord til bogen står:
”Formålet med at oversætte denne bog har først og fremmest været ønsket om at bringe denne forståelses- og arbejdsmåde frem i lyset til inspiration og drøftelse.”
Og hvor er det et godt argument.
På overbevisende vis viser bogens bidragydere, hvorledes netop denne kombinationen af psykoanalyse og åben system teori frugtbart kan bruges til at analysere og forstå en organisations problemstillinger, således at organisationens medlemmer kan opleve en proces, der vender arbejdspres til arbejdsglæde.

Med hvilken titel (ingen nævnt – ingen glemt) man end befinder sig indenfor det social- og sundhedsfaglige arbejdsområde og hvad enten stillingsbetegnelsen er leder, assistent, studerende, souschef, elev, afdelingsleder eller andet, vil man kunne genkende bogens illustrerende eksempler, der favner både de forskellige grupper af medarbejdere og de mangeartede problematiske situationer, organisationerne kan befinde sig i.

På trods af seriøsiteten og de til tider temmelig tunge problemstillinger, bogen beskæftiger sig med, er DET UBEVIDSTE PÅ ARBEJDE intet mindre end ren nydelse.
Det solide teoretiske fundament præsenteres og formidles i bogen så ligetil, at man som læser sidder tilbage med en følelse af nærmest at have snydt sig til større ind-sigt.
Ydermere fremstår DET UBEVIDSTE PÅ ARBEJDE som grundigt gennemarbejdet. I de enkelte kapitler refereres gennemgående og relevant til den teoretiske ramme samt til andre kapitler i bogen, hvor det berørte uddybes.
I det hele taget udmærker DET UBEVIDSTE PÅ ARBEJDE sig med sin udstrakte an-vendelighed.
Læser man den fra ende til anden, bliver pointerne gentaget i forskellige sammen-hænge, så de træder tydeligere og tydeligere frem, og man får et nuanceret indblik i, hvad det er for processer, der udspiller sig ’under overfladen’ i de fleste organisatio-ner.
Er man hovedsageligt interesseret i enkelte dele af bogen, kan de læses for sig, og man får straks henvisninger til, hvor lignende problemstillinger behandles, eller hvor teorien bag foldes ud.

DET UBEVIDSTE PÅ ARBEJDE har simpelthen alt, hvad man kan ønske sig af en rigtig god fagbog og som gør den meget nem at orientere sig i: et glimrende stikords-register, særligt forord til den danske udgave, en grundig indledning til bogens teori-grundlag og formål, en overskuelig og logisk inddeling af indholdet i overordnede temaer, introduktion til de enkelte temaer, præsentation af forfatterne, litteraturhenvisninger, forslag til supplerende læsning og sågar et appendiks med en liste over organisationer rundt om i verden, hvis arbejde er påvirket af den samme teoretiske forståelsesramme, som bogen beskriver.

Og når man så dertil lægger et lækkert, lokkende og indbydende layout så...

MEN
Da jeg bladrede rundt i bogen, indfandt sig to umiddelbare skepsis’er.
Første skepsis: bogstaver så bitte små som var bogen een lang fodnote.
Men men men. Det skulle vise sig, at jeg modsat mine forventninger gentagne gange måtte sende taknemmelige tanker til den grafiske tilrettelæggelse for valget af de små bogstaver, der gjorde det umuligt for mig at læse, hvis jeg var træt. Jeg var nødt til at holde mig vågen og koncentreret...og jeg ville ikke have undværet en eneste sætning.
Anden skepsis: engelske forfattere – engelske forhold.
Hmmm....så matcher det jo næppe de danske forhold.
Men men men. Oversættelsen er så gennemført dansk, at kun navnene på institutio-nerne i eksemplerne klinger ’udenlandsk’.
Resultat: begge mine indvendinger gjort til skamme.

Så er der kun tilbage at fastslå:
DET UBEVIDSTE I ARBEJDET er ikke til at komme udenom.
Det er bogen om alt det, jeg altid så gerne har villet læse. Jeg var bare ikke helt klar over det, før jeg læste den.
”Det er almindeligt anerkendt, at hvis du ønsker at istandsætte en bygning, har man brug for faglig bistand til at finde frem til bærende konstruktioner, til omlægning af el, vand og gas og så videre. At undlade dette kan få huset til at falde ned om ørerne på dig under ombygningen. Når det handler om at forandre organisationer, er det en meget mere overlegen eller affejende attitude, der dominerer. Hvis den institutionelle ækvivalent til en bærende konstruktion falder ned, eller der laves en kortslutning, bliver det betragtet som uundgåeligt eller bare uheldigt.” (citat fra bogen)
Der er ingen i denne bog, der hævder, det skal være nemt at arbejde indenfor social- og sundhedssektoren, og bare det, at det bliver slået fast hele bogen igennem med syvtommersøm er en stor befrielse. Det er som om det usagte endelig siges højt og bramfrit.

DET UBEVIDSTE PÅ ARBEJDE formår i sig selv (blot ved at blive læst) at vende noget i læseren (i hvert fald læseren i skikkelse af denne anmelder) sådan at opfor-dringen og inspirationen til at gå ud i det virkelige liv og arbejde på at opleve arbejdspres vende sig til arbejdsglæde allerede føles som glædelig fremfor et pres.

Denne bog er selvskrevet til seks stjerner.

Mette Hegnhøj Mortensen
Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Anton Obholzer og Vega Zagier Roberts
317
Mette Hegnhøj Mortensen
2. februar 2004

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->