Undertitel: Forebyggelse af mobning i vuggestue og børnehave

Helle Høiby og Anja Trolle har skrevet en lettilgængelig bog om drilleri og mobning. Den er praksisorienteret og konkret og er anvendelig for alle  fagpersoner inden for det pædagogiske område. Forfatternes hensigt med bogen bliver indfriet: At give praktisk inspiration til at komme i gang med at arbejde efter den konkrete pædagogiske metode og dermed indgå i et pædagogisk udviklingsarbejde.


Bogens titel er direkte henvendt til læseren, budskabet er klart: Vi skal have fokus på og styrke børns fællesskabsfølelse både i vuggestue og børnehave. Vi har ansvaret for, at drilleri og mobning bliver droppet Bogens omdrejningspunkt er: "jeg", "vi", "det gode fællesskab".


Indledningen er en appetitvækker til resten af bogen. Vigtige pointer er fremhævet bogen igennem.


Hvordan defineres mobning, hvordan defineres drilleri? Vi skal vide, hvordan disse begreber viser sig i dagligdagen, skærpe vores opmærksomhed og reagere. Mobning går ikke over af sig selv. Drillerier er ikke så vedvarende og ondskabsfulde som mobning. Mobning er, når en person gentagne gange bliver udsat for negative handlinger fra én eller flere personer. At blive frosset ud og isoleret er også mobning. Forfatterne berører kort begrebet konflikt, som er en almindelig uoverensstemmelse, hvor børnene er ligeværdige parter.


I drillerier og tidlig mobning finder man følgende roller: Det barn, der driller, det barn, der bliver drillet, medløberne, tilskuerne (det tavse flertal), pædagoger, pædagogmedhjælpere og forældrene. Helle Høiby og Anja Trolle giver i bogen deres bud på, hvad vi skal være opmærksomme på og hvilke handlemåder og foranstaltninger vi skal sætte ind med. Barnet, der driller, har brug for anerkendelse og skal opmuntres, når det begynder at kunne være sammen med andre børn uden at dominere og genere. Det barn, der bliver drillet, skal lære at sige "stop". Vi skal være opmærksomme på barnets stigende mod og anerkende barnets nye færdigheder ved at benævne disse overfor barnet. Forfatterne beskriver også, hvad pædagoger og forældre skal være opmærksomme på i forhold til medløbere og det tavse flertal.


Mobning og drillerier kan ikke leve i det inddragende fællesskab. Her opfattes alle børn og voksne som værdifulde deltagere i de daglige aktiviteter og oplevelser. Her hersker en grundlæggende forventning om imødekommende adfærd fra alle. Alle er velkomne, "jeg indbyder dig". Alle børn har ret til venner. Hvordan kan de mærke, de har en ven? Forfatterne anbefaler individuelle samtaler med hvert enkelt barn for på den måde at få et klart billede af, hvordan det trives, og hvad der rent faktisk foregår mellem børnene. Vi får i bogen en god vejledning i afvikling af samtalerne. Ligeledes er fælleslege et godt værktøj til udvikling af venskaber. Vi får nogle anvendelige eksempler på fælleslege.
Faglitteratur
Dafolo
Helle Høiby og Anja Trolle
110
Eva Deleuran
30. marts 2009

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->