Faglig ledelse kort fortalt

Alle arbejdspladser er afhængige af et godt arbejdsmiljø. Godt arbejdsmiljø bygger på god ledelse. Og når målet, som der står i dagtilbudsloven § 8 stk.3, er etablering af et pædagogisk læringsmiljø, der med leg, planlagte vokseninitierede aktiviteter, spontane aktiviteter, børneinitierede aktiviteter og daglige rutiner giver børnene mulighed for at trives, lære, udvikle sig og dannes, så kræver det virkelig faglig ledelse på højt niveau. Det er ikke nok at beordre til at gøre sådan og sådan. Ledelse består også i at give medarbejderne rammer og mulighed for at træffe beslutning i øjeblikket. Øjeblikket, hvor et barn kommer med en geniale ide, eller hvor barnet græder.
Bogen nævner betydningen af at bedrive ledelse af medarbejdernes faglighed. Det er nok almen viden, at der er mangel på pædagoger, og at færre føler sig tiltrukket af uddannelsen. Så meget vigtigere er det, at lederen har evnen til se de uddannedes kompetencer men også se værdierne i det, de ikke-uddannede kan bidrage med.
Lederens rolle er også at samarbejde med forældre og på sin vis med børnene. Ifølge dagtilbudslovens formålsparagraf § stk.4 skal børn have medbestemmelse, medansvar og forståelse for og oplevelse med demokrati. Dagtilbud skal som led heri bidrage til at udvikle børns selvstændighed, evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og samhørighed med og integration i det danske samfund. Også FN-konventionen om Barnets Rettigheder nævner i Artikel 12 barnets ret til, at dets synspunkter tillægges passende vægt i overensstemmelse med dets alder og modenhed.
Ledelse af et dagtilbud kan altså ikke sammenlignes med ledelse af en støvlefabrik. Selvom der også der skal lyttes til kundernes behov, så har støvlerne ikke noget at skulle have sagt. I dagtilbuddet kan der kun ledes, hvis der lyttes til medarbejderne, der lytter til børnene og i den enkelte situation træffer beslutning på informeret grundlag og i overensstemmelse med myndighedernes lov og vedtægter.
Som det nævnes, er lederen (i udgangspunktet) selv uddannet pædagog. Derfor er Faglig ledelse kort fortalt så læseværdig for både ledere og medarbejdere. Bogen giver inspiration til, at lederen og medarbejderne får indsigt og grundlag for diskussion om, hvordan man sammen under lederens retningslinjer finder vejen frem. De mange eksempler fra praksis er meget velvalgte og inspirerende til at etablere den nødvendige evalueringskultur.
Lederen har mange opgaver. Nedad med medarbejderne. Henad i samarbejdet med forældrene. Opad med bestyrelse og kommunal forvaltning. Udad med øvrige samarbejdspartnere, psykologisk rådgivning, netværk og uddannelsessteder. Det er et godt billedsprog for de mange opgaver, en leder har. De pædagoger, der læser bogen, skal nu ikke føle sig talt ned til med nedad. Bogen slutter med en understregning af, hvor vigtigt det er, at den enkelte medarbejder oplever sig vigtig for løsning af kerneopgaven omkring børnene og forstår sin rolle i forhold til at bidrage og gøre en forskel.
Det er tydeligt, at forfatteren ikke alene har sin teoretiske baggrund men også selv har en god ballast i praksis.
Seneste anmeldelser


