August 2005

Familierådslagning er en ny måde at tænke på og hjælpe familier og børn med særlige behov, som har brug for hjælp. Det er en beslutningsmodel, som stammer fra New Zealand og bygger på, at familien selv på demokratisk vis, er den, der er bedst til at løse egne problemer. Empowerment og resurser er meget vigtige elementer.
Ved familierådslagning indkalder familien (inklusiv de børn det handler om) sin øvrige familie og sine venner til et møde, hvor det drejer sig om at finde den rette hjælp til familien. Under forhandlingen har hverken socialrådgiveren eller andre professionelle adgang til mødet, men kan tilkaldes, hvis man har brug for hjælp. Dette for at sikre en højere grad af demokrati i forhold til, at det sociale system finder løsningen, og familien ikke føler sig lyttet til.
Det er ikke kun i det sociale system med truede familier, familierådgivning kan bruges. I Kjellerup Kommune bruges familierådslagning f.eks. som løsningsmodel indenfor børnehaver, vuggestuer og lignende, hvis man har et barn, som pædagoger eller familien mener, har brug for særlig støtte.

Bogen fortæller, hvad familierådslagning er, og hvordan det bruges i praksis samt præsenterer resultatet af forsøgsordningen fra 14 kommuner.
Skribenterne er mange forskellige, både socialrådgivere, psykologer og familierådgivere, hvor nogle er samordnere (den person der har ansvaret for familierådslagningen og som indkalder familiemedlemmer osv. i samarbejde med familien).

FAMILIERÅDSLAGNING indeholder eksempler i form af cases fra ”det virkelige liv”, der hjælper læseren til at forstå, hvordan en familierådslagning foregår i praksis og til at anskueliggøre resultaterne heraf.
Det er en utrolig uddybende bog, der prøver at fremhæve både det positive og negative ved familierådslagning. Eneste savn er, at familierådslagning udelukkende forklares fra de professionelles vinkel og ikke beskriver f.eks. en families oplevelse af en familierådslagning. Når familiens oplevelser beskrives i bogen, er det med samordnerens, socialrådgiverens eller andres øjne.
Bogen er vigtig læsning for både lærere, pædagoger og studerende. Familierådslagning er en anderledes og anvendelig metode, hvis man i institutionen eller skolen har et barn som har brug for særlig støtte. Det er en proces, der lægger op til at hele familien og netværket samarbejder om at finde en løsning i familien, hvilket i nogle tilfælde måske kan træde i stedet for f.eks. en anbringelse af barnet udenfor hjemmet – hvormed barnet fjernes fra familien. Eller familierådslagning kan være en ramme for netop i fællesskab at finde et egnet anbringelsessted for barnet, som tilgodeser både barn og forældres behov.

Familierådslagning bliver efter planerne en del af ”anbringelsesreformen” som folketinget har vedtaget. Reformen træder i kraft januar næste år.
Faglitteratur
Hans Reitzel
Red. af Jytte Faureholm & Lis Lynge Brøndholt
264
Lykke Nielsen
25. august 2005

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->