Den franske filosof og filosofiske vejleder Oscar Brenifier har med FILOSOFI MED BØRN begået en lille perle af en bog. Med udgangspunkt i et ideal om sokratiske dialoger, hvor man gennem samtalefællesskaber bliver klogere på sig selv, hinanden og verden. Den indeholder bogen en lang række praktiske og direkte anvendelige filosofiske øvelser for børn og unge.


Bogen består af 45 filosofiske øvelser, der er inddelt i kategorierne "nem", "middel" og "svær". Det er meningen, at de forskellige øvelser skal danne baggrund for filosofiske samtaler. Fx er der en øvelse om livsværdier, hvor eleverne på en liste i bogen skal vælge den værdi, de mener er den vigtigste i livet og den, der er mindst vigtig – og derefter forklare hvorfor, de har valgt de værdier. Andre øvelser drejer sig fx om diskussioner om godt og ondt, fri vilje, egoisme, døden, lighed og ulighed, logik og ansvar. Alle øvelser er forklaret kort og præcist, og er derfor lige til at gå i gang med.


Formålet med bogen er både yderst sympatisk og samfundsnyttigt: "At filosofere går ud på at se nærmere på holdning og ideer, at uddybe dem via argumentation og analyse, at problematisere dem via spørgsmål og indvendinger, at klarlægge dem ved at fremstille eller identificere begreber." Tanken er altså, at man gennem filosofien kan træne sine evner til at argumentere, problematisere og analysere – generelle og sociale kompetencer, der både er gode i forhold til debatter og diskussioner, og dermed også i forhold til at videreudvikle det demokrati, vi er en del af.


Forfatteren gør en del ud af at pointere, at filosofi er en langsom praksis, der kræver tålmodighed – derfor er det nødvendigt at afsætte god tid til øvelserne. Til gengæld kan man være sikker på at få nogle givtige og interessante diskussioner ud af bogen. Denne pointe er væsentlig og stikker ud fra meget andet moderne børnelitteratur, hvor det netop er hurtigheden, der bliver dyrket. Brenifiers fokus på eftertanken og dyrkelsen af de filosofiske kompetencer hos børn og unge er derfor en dejlig modvægt til mange andre tiltag inden for børnekulturen.


Og målgruppen? Ja, umiddelbart henvender den sig til folkeskolelærere og lærerstuderende, men i bund og grund er den for alle voksne, der gerne vil lære at føre filosofiske samtaler med børn og unge. En styrke ved bogen er, at den er inddelt i forskellige sværhedsgrader, så man kan justere øvelserne i forhold til den målgruppe, man arbejder med. Alt i alt en vældig interessant bog, der virkelig formår at sætte livets store spørgsmål på dagsordenen på en enkel og ligefrem måde.
Faglitteratur
Mindspace
Oscar Brenifier
123
Christoffer Boserup Skov
29. marts 2012

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->