Her er et meget grundigt materiale til at arbejde med fem billedbøger det sidste år i børnehaven. Det er et godt materiale, som når omkring mange emner og får digitale redskaber med. Måske er det lidt for grundigt, så pædagoger fristes til at bruge det som det eneste materiale.

De fem billedbøger har alle vist deres værdi. Nogle er gamle klassikere, andre er nyere, og det er godt. De vil sandsynligvis let kunne findes på biblioteket, og kan i øvrigt købes samlet til en særligt favorabel pris hos forlaget. Det er bøger af danske prisbelønnede forfattere: Jakob Martin Strid, Egon Mathiesen, Marianne Iben Hansen, Kim Fupz Aakeson og Flemming Quist Møller. Til hver af bøgerne er der en udførlig vejledning. En del af teksten gentages i alle de fem kapitler. Det er lavet, for at man kan nøjes med at forberede arbejdet med en enkelt bog. Godt tænkt.

Indledningsvist er der en introduktion til dialogisk læsning. Der tales om tre gennemlæsninger: Første gang inddrages børnene efter læsningen. Anden gang opstår en dialog om enkelte ords betydninger. Tredje gang er børnene aktive medfortællere og genfortællere.

Der er gode råd at hente til at skabe et godt læsemiljø. F.eks. hvordan man taler om bøgerne. Et godt lille tip er, at man kan lave små tekstkort, så man hele tiden kan vise illustrationerne til børnene, også selv om man læser op. Et andet forslag er at have to bøger. Har man brug for vejledning til at bruge tablets og apps, er der også noget at hente, endda 11 konkrete forslag til apps.

For hver af de fem billedbøger er der en angivelse af, hvordan det foreslåede arbejde relaterer til læreplanstemaer. Ikke alle temaer er repræsenteret ved alle bøger, og temaet krop og bevægelse er helt fraværende i oversigten. Det kan undre, for FILUR har ellers mange bevægeaktiviteter med i sin vejledning.

Filur foreslår, at man indkøber ekstraeksemplarer af bøgerne, så forældrene kan låne dem med hjem. Det forekommer mig at være et lidt for højt serviceniveau, i hvert fald i de fleste børnehaver ville jeg hellere foreslå forældrene at tage en tur omkring biblioteket. Til gengæld er jeg imponeret over de kopiark, som vejledningen indeholder: Det er sider, som man kan give forældrene med hjem. De indeholder forsidefoto, resume mm. for hver enkelt billedbog.

Langt den største del af vejledningen går slavisk frem i det arbejdshæfte, børnene får. Jeg glædede mig over, at Mimbo og de store elefanter blev sat i relation til Mis med de blå øjne, for der er mange ligheder mellem de to titler. Arbejdshæftet arbejder også med antonymer (ord, som betyder det modsatte af hinanden), farver og antal.

De bagerste 18 sider er kopisider med forældrebreve, ordkort, farvehjul mm. Det ville have været et stort plus, hvis siderne også lå i digital form, f.eks. som download, så man kunne skrive datoer på og tilpasse teksten til det konkrete forløb, børnehaven har planlagt.

I det hele taget kan man sætte spørgsmålstegn ved nødvendigheden af så grundigt og detaljeret et materiale. Pædagogen fristes let til at følge det lettilgængelige forløb ukritisk i stedet for at tilpasse det til den kontekst, man vil bruge det i.

På den anden side er der rent faktisk tale om et meget gennemarbejdet materiale af høj kvalitet. Hvis man ønsker et forslag til forløb med de fem billedbøger, kan man ganske enkelt ikke få det bedre end ved at købe Filur-systemet.

Filur vil med fordel kunne suppleres med Caroline Sehesteds Billedebogen i børnehaven, som har flere generelle betragtninger om arbejdet med billedbøger og inspirerer pædagogen til at lave sine egne forløb. Billedebogen i børnehaven er anmeldt andetsteds her på JAGOO.

Faglitteratur
Gyldendal Uddannelse
Kristina Avenstrup og Sine Hudecek
80
Bjarne W. Andresen
1. november 2014

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->