Førerulve
Bogen giver et fint indblik i nutidens paradigmer og beskriver lederskabet eller mangel på samme i flere forskellige kontekst og lag - fra usikre forældre til kvindernes kamp for ligestilling og mændenes svære kamp i at tage ledelse på en anden måde i familien end den, som fandtes for bare 30 år siden. Hvilke konsekvenser har kvindefrigørelsen haft på ledelsen i familien og i samfundet i fortiden, men så sandelig også i nutiden?
Hvad kommer der på spil for mændene, når de tager deres plads i familien, men også hvor godt det er, når det lykkedes, og vi som familie er lige i familiedynamikken og giver plads til, at mænd og kvinder leder forskelligt.
Jesper Juul får gennem hele bogen en til at reflektere over ens eget værdigrundlag, hvordan agerer jeg som voksen, som mor, som kvinde, som far, som mand, som forældrepar eller enlig forsørger, og hvordan er samspillet mellem mig og min partner, mig og mine kollegaer og hvad er det, jeg står for som menneske? Hvordan tackler man en konflikt, uden at barnet skal give afkald på sin integritet - eller den voksne, for den sags skyld?
Vi skal tænke over, hvilke værdier vi som forældre vil have i vores familie, og bud fra Jesper Juul er ligeværdighed, integritet, autenticitet og personlig ansvarlighed.
Når vi er tro over for os selv som forældre og par, bliver det lettere for vore børn at være i hverdagens dilemmaer, og vi voksne får måske nemmere ved at tage lederskabet, når vores grundværdier er i orden. Det bliver svært for børn og i og for sig også for voksne, at være i en familie hvor værdierne skifter fra dag til dag.
Men som Jesper Juul skriver: "Uanset hvor vigtige dine værdier er for dig, må du aldrig lade dem være vigtigere end de mennesker, du elsker. Hvis det sker, er der ikke længere tale om værdier, men om ideologier og fundamentalisme."
Dette kan med lethed føres over til den pædagogiske praksis, da vi som pædagoger kan nyde godt af at have fælles værdier i vores pædagogiske praksis.
Han beskriver forskellige paradigmer, vi har bevæget os igennem gennem tiden, og giver sit besyv med på nye paradigmer, vi er på ind i. Han er ikke bleg for at skrive sin mening og holdning omkring, hvor vi er på vej til at bevæge os hen, hvis ikke vi skifter kurs. Som han så fint skriver:
"Da Dit kompetente barn udkom i 1995, blev bogen kaldt for alt muligt - alt fra århundredes pædagogiske lærebog til et politisk manifest. Dit kompetente barn var aldrig tænkt som et politisk manifest - det er til gengæld denne bog, som samler temaerne børn, familie og lederskab."
Jesper Juul stiller som altid undrende spørgsmålstegn ved fortidens og nutidens måder at se børn på, og som læser sætter det skub i egne reflektioner om familiemønstre, og som fagprofessionel om vores hverdag kan bygges op på en anden måde end vor tids institutioner i dag gør.
Det er kærkommen læsning i tider, hvor forældre og ikke mindst fagfolk ikke tør stå ved sig selv og stå inde for deres viden og deres erfaringer, men i stedet kommer til at lade barnet lede vejen uden rammer.
Det at lede et barn og gøre det på en ligeværdig og nærværende måde kan ikke beskrives ofte nok, da vigtigheden af at bevare børns integritet uden at gå på kompromis med ens egen, ikke kan beskrives nok gange.
Jesper Juul formår med bedste Jesper Juul-stil at tryllebinde læserne gennem en hel bog fyldt af vise ord, krydret med gode eksempler fra hverdagen som er let genkendelig for alle og enhver, om vi er private eller arbejder inden for børneområdet.
Dette er endnu en fantastisk bog af Jesper Juul om at tage lederskabet på sig som voksen, at tage personligt ansvar, vise integritet, være autentisk og stå til rådighed for vores børn, alt i mens vi gør det.
"Hver en time, hvert eneste minut du relaterer dig til dit barn på denne måde, vil styrke barnets mentale og fysiske modstandskraft. Derfor skal du ikke bekymre dig om fremtiden, for på denne måde skaber du en sund relation mellem dig selv og dit barn. Det vil være til gavn for jer begge - og vil virke meget bedre end alverdens forebyggende foranstaltninger." Jesper Juul: Førerulve.