Folkeskolens filosofi

Lad det være sagt med det samme: Denne antologi er et absolut must for enhver, der har blot den mindste interesse i folkeskolen og dens udvikling.
Bogen diskuterer folkeskolens formål ud fra en værdimæssig og filosofisk vinkel – det bliver gjort 16 artikler skrevet af danske forskere og en enkelt artikel af den amerikanske filosof Martha Nussbaum.
Udgangspunktet for bogen er, at der de senere år er sket et markant skred i formålsparagraffen for folkeskolen: Den er gået fra at ville opdrage til det gode liv – til at ville gøre eleverne klar til erhvervslivet. Idealer om selvstændighed og samfundssind er, som Peter Kemp skriver i en af artiklerne, afløst af managementtænkning.
Artiklerne i bogen argumenterer på forskellig vis for, hvordan indøvningen af erhvervskompetencer har taget over i folkeskolen. Samtidig er opdragelsen til det at blive et lykkeligt menneske i et samfundsliv skubbet i baggrunden. Som der står i bogens indledning: "Kort sagt, børnene skal helt fra starten af livet gøres klar til erhvervslivet snarere end livet i al almindelighed."
Artiklerne i bogen plæderer for, at dannelse er gået fløjten til fordel for en kompetencetænkning, hvor målet er, at vi skal have så mange børn som muligt videre igennem uddannelsessystemet. Hvad med, spørger bogens artikler, værdier som: aktiv deltagelse, selvstændige tanker og refleksioner, mod til at modsige og argumentere, respekt for andres meninger, blik for det kosmopolitiske, evnen til at vise omsorg, moralsk opdragelse og forståelse af demokratiske dyder? Er det ikke det, folkeskolen skal fokusere på i stedet for en (kynisk) nyttetænkning, der mest af alt er fostret af en globaliseringsangst for, at kineserne er dygtigere end os?
Artiklerne i bogen er akademiske på den gode måde; analyserende, diskuterende og forholdsvis lette at gå til. Det er en fornøjelse at læse, og man bliver taknemmelig over al den viden og de interessante perspektiver, man bliver præsenteret for.
Alt i alt: Antologien er ganske enkelt sublim. Et sjældent set godt og gennemarbejdet værk med helt essentielle og kritiske diskussioner af folkeskolens formål, grundlag og perspektiver.
Faglitteratur
Forlaget Philosophia
Redigeret af Lise Marie Andersen, Simon Laumann Jørgensen og Hanne F. Skovmose
389
Christoffer Boserup Skov
22. juli 2013