Carlsen har udgivet en samling af syv klassiske Disney-historier, som år efter år er indgået i Disneys Juleshow. Det er tegnefilm fra Disneys første guldalder, som er omsat til billedbog med den klassiske streg. Tidsmæssigt spænder de originale film fra 1937 til 1970, altså fra før forældrene til nutidens børn blev født. Hvis man læser fortællingerne ind i den ramme, er de ganske gode.

Forsiden viser Jesper Fårekylling siddende på en lysestage med stearinlyset skinnende i baggrunden, hvor det spreder stjerner og får børn og barnlige sjæle til at tænke på scenen, hvor Pinocchios følgesvend synger om når du ser et stjerneskud. Og der er da heller ikke sparet på nostalgien i resten af bogen.

Peter Pan, Bambi, Pinocchio, Aristocats, Askepot, Snehvide og de syv dværge og Lady & Vagabonden. Det er syv fortællinger, som har børn i flere generationer har hørt og set. Snehvide blev i 1937 den første farve-tegnefilm i fuld spillefilmslængde, og den nyeste historie er Aristocats fra 1970. Illustrationerne virker tidløse, og det måske også netop det, de er: Neutrale, uden ret meget bid. Disney har i forvejen skåret den værste rædsel fra tidligere gamle eventyr, og i bogen er fx kun afsat en enkelt side til scenen, hvor Bambis mor bliver dræbt.

Det er betingelserne, når man bevæger sig ind i Disneys univers. Set gennem de briller må man også ryste overbærende på hovedet over kønsroller og forholdet til autoriteter, som er lige så gamle som historierne, hvis ikke ældre. Så meget større er det skær af gamle dage og bedstemorhygge, som Fra alle os til alle jer alle klassikerne fra Disneys Juleshow emmer af.

Mindre overbærende bør man være overfor den mangel på kreditering af bidragsydere, som skæmmer bogen. Ved alle historier står der blot baseret på Walt Disneys tegnefilm fra og så årstallet. Peter Pan og Aristocats har den tilføjelse, at filmene er baseret på romanerne af hhv. James M. Barrie og Thomas Rowe, men hverken de, som har nedskrevet folkeeventyrene, eller Pinocchios skaber er nævnt. Der skulle sikkert rulletekster til for at kreditere hele holdet af tegnere bag, men behøver det forblive en hemmelighed, hvem der har skrevet den konkrete tekst? Om det er en dansker, eller om den er oversat og i så fald af hvem? Carlsens forlagschef med de mange talenter, Christian Bach, er dog nævnt for den grafiske tilrettelæggelse.

De enkelte historier i Fra alle os til alle jer alle klassikerne fra Disneys Juleshow kræver næppe nogen præsentation. De er genfortalt ud fra filmene og dækker derfor en længere handling end de nedslag, man ser på tv ved juletid. Alene af den grund har bogen en berettigelse: Børn må gerne erfare, at Jesper Fårekylling kun viser os et lille udsnit af helheden på TV.

Skønlitteratur
Carlsen
Carlsen
315
Bjarne W. Andresen
9. december 2019

Seneste anmeldelser

-->