Glædens pædagogik

”Freud er psykoanalysens fader. Den har ingen moder.”
Citat af Germanie Greer
Måske har den endelig fået en moder – den positive psykologi?!”
Udtrykt af Anne Linder og Stina Breinhild Mortensen
Måske har ovenstående været forfatternes drivkraft til at skrive en bog med glæde som overordnet tema. Så vidt jeg ved, er det ikke forsøgt før. Det, og den glade titel, pirrer min lyst til at gå i krig med bogen. Martin Seligman, psykolog og forfatter, er ophavsmand til den positive psykologi, og en stor inspirationskilde for forfatterne. Gennem bogen spreder de den meget brugbare teori bag den positive psykologi ud til en større læserskare. Det er i sig selv et fornemt mål, og jeg kan give dig en garanti for, at bogen vil udfordre dit gode humør!
Bogens læsevenlighed skal fremhæves. Kapitlerne er korte, så det er nemt lige at snuppe et mere. Hvert kapitel starter ofte med en interessant fortælling og et eller flere tankevækkende citater. Det er godt for sjælen. Mærk det selv:
”Venlige ord er korte og lette at sige, men deres ekko er uendeligt”
Mother Teresa
Hvert kapitel afsluttes med nogle spørgsmål, som henvender sig til dig og igangsætter refleksion. Desuden er bogen fyldt med praktiske eksempler, som illustrerer teorien.
Forfatterne beskriver på baggrund af Seligmans teorier alle de fordele og livsgaver, vi får ved at være positive og have en positiv indgangsvinkel til den mod- og medgang, som er en del af livet. Samt hvordan det påvirker vore omgivelser. For at kunne give og modtage glæden skal du anvende dine styrkesider, hvorved ægte positive følelser skabes, eksempelvis stolthed, tilfredshed, glæde. Seligman har ikke mindre end 24 styrker med i sin positive psykologi, og det er da herligt at læse om! Du vil opleve at 2-3 af disse er karakteristiske for dig, brug dem og du vil bl.a. opleve en følelse af uovervindelighed.
Positive følelser åbner vejen for os til megen værdifuldhed. Vi bliver mere lærings- og udviklingsparate. Vi bliver som professionelle omsorgsgivere i stand til at møde barnet med glæde, empati og anerkendelse. Helt centralt i anerkendelsen er en forståelsen af, at barnet er en autoritet i forhold til sin egen oplevelse. Vi skal være garanter for, at anerkendende relationer skaber rum for både at udtrykke ligheder og uligheder samt giver rum til at vise nærhed og indlevelse.
Mon ikke evnen til nærvær er det inderste i kærligheden
Arnesen
Arbejdsglæde, det gode pædagogiske liv skabes, når vi som pædagoger anvender vore personlige styrker og relationelle kompetencer og kan adskille det private, personlige og professionelle jeg. Ligeledes når vi plejer det gode kollegaskab og er autentiske.
Sluttelig vil jeg nævne, at forfatterne tager de livsberigende fænomener ”at være i flow” og ”nuværende øjeblikke”, som Stern kalder festfyrværkeri, under grundig behandling.
Jeg tror, at bogen rører alle dens læsere, også den erfarne pædagog, som kan nikke genkendende til en stor del af indholdet. Bogen har opfyldt forfatternes formål: At give inspiration, lyst og overskud til at sætte vores egen praksis under lup, og at vi, selv under mindre gunstige pædagogiske forhold, kan bidrage til at skabe positive forandringer i vort pædagogiske liv.
Lidt malurt i bægeret: Jeg blev i starten irriteret på bogen. Jeg forstår ikke, at en bog kan sendes på markedet, uden at bemærke, at korrekturlæseren har sovet i timen, især i starten. Og jeg synes, der er for mange henvisninger til kloge mennesker i de første kapitler. Min irritation blev senere glemt på grund af den megen glæde og begejstring, bogen indeholder.
Glæd dig selv, læs bogen!