Håndbog i skolestart

Undertitel: Praksis i børnehøjde
Evaluering af også de mindste skolebørn er nok kommet for at blive, og i de forkerte hænder kan de i bedste fald gøre lille skade.
Derfor er det fantastisk, at en garvet pædagog (børnehaveklasseleder) med en solid pædagogisk efteruddannelse i ryggen tager sig tid – og tid har det taget – til at skrive et næsten 500 sider langt værk om netop skolestarten.
Bogen er tænkt som lærebog for alle, der arbejder professionelt med både store børnehavebørn og indskolingsbørn: pædagoger, pædagogstuderende, lærere og lærerstuderende. Alle får en gennemarbejdet, teoretisk velfunderet og – vigtigt – empatisk indføring i konkrete tiltag, som kan lette overgangen fra børnehave til skole for indskolingsbørnene.
Bogen er inddelt i tre afsnit, nemlig "Brobygning i børnehøjde", "Flow og læring i børnehøjde" og "Deltagende dokumentation i børnehøjde".
I "Brobygning i børnehøjde" anbefaler forfatteren dels konkrete redskaber til brug ved anerkendende pædagogik, dels giver hun forslag til hvordan forældre, skole og børnehave kan arbejde frugtbart sammen om det enkelte barns sociale udvikling.
I "Flow og læring i børnehøjde" er det den faglige del af indskolingen, der tages fat i.
I "Deltagende dokumentation i børnehøjde" giver forfatteren forslag til modeller, der kan bruges i forbindelse med evaluering af det enkelte barn.
I vores evalueringskultur er bogen guld værd, fordi den aldrig glemmer barnet midt i skemaer og mål. Målene og skemaerne er en del af det, men Allice Rørvigs årelange erfaring skinner igennem hele vejen og udmønter sig i fine eksempler på både børnesnak, der er en uformelt struktureret snak med børnene, og såkaldte temøder, der også er ustruktureret, men handler om alvorligere problemstillinger, der skal arbejdes videre med, og som der tages referat af. I begge tilfælde er børnene i centrum. Desuden viser bogen flere eksempler på brug af smiley’er og målskiver i evalueringen.
Som forælder vil man have størst glæde af bogens første to afsnit og formentlig mest se det sidste som en indføring i, hvad det egentlig er, pædagogerne taler om, når de begynder at evaluere guldklumpen.
Øvelserne og evalueringsskemaerne er lige til at kopiere – specielt er "flowkufferterne" noget af et scoop, der forener alle de seks mål, børnehaveklasserne skal igennem i løbet af skoleåret. Allice Rørvigs HÅNDBOG I SKOLESTART sikrer, at mulighederne for en tværfaglig skole med barnet i centrum bliver på det bedst mulige grundlag – når nu evalueringskulturen er her. For at blive?
Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Allice Rørvig
480
Bianca W. Johannson
6. oktober 2011