Hvilken bog giver man egentlig til nysgerrige teenagere, som man gerne vil stimulere lidt tankemæssigt? Hvilken gave er oplagt til non-firmanten? Med "Hovedbrud" er der nu landet en bog, der er svaret på begge de spørgsmål.

Filosofiprofessor Vincent Hendricks og biolog Johan Olsen har fået den gode idé at gå sammen med hver deres faglighed for at forsøge at gøre læsere klogere på emner som klima, tillid, kærlighed, fejl, himlen og på, hvem vi i det hele taget er som mennesker.

Udgangspunktet er, at filosofi og naturvidenskaberne er tilgange og videnskaber, der forsøger at begribe, forstå og forklare de grundlæggende spørgsmål, vi går og tumler med i livet. Og denne tanke er glimrende; læserne får forskellige perspektiver på emnerne ud fra de respektive videnskaber. Angst er fx noget, der kan forklares rent fysiologisk med processer i hjernen, men er samtidig også noget dybt personligt og følelsesmæssigt. Man bliver fristet til at sige, at det er denne slags bøger, der er for få af: Vi har netop brug for at forstå verden, og de ting og fænomener, der er i den, fra flere perspektiver. Og ikke som noget, der udelukker hinanden, men som komplimenterer hinanden. De mange emner bliver beskrevet i korte kapitler skiftevist af henholdsvis Hendricks og Olsen. 

Sproget er forsøgt tilpasset til målgruppen med referencer, som unge kender (fx computerspil). Det er som regel sjovt og gør det anderledes end så mange andre fagbøger. Men også modigt, for risikoen for at tale ned til målgruppen er altid til stede, når man forsøger sig med en snert af friskhed. Uanset hvad, så vil vaske børn fra 12 år og op efter få meget glæde af at læse bogen det samme gælder for mange voksne.

Faglitteratur
Gads Børnebøger
Vincent Hendricks og Johan Olsen
Rikke Bisgaard
280
Christoffer Boserup Skov
19. oktober 2020

Seneste anmeldelser

-->