Hr. Morris Lessmores blændende, bevingede bøger

Morris Lessmore er en mand, som elsker bøger. Han er optaget af historierne og ordene i dem. En dag bliver han inviteret af bogen om Humpty Dumpty (Klumpe Dumpe/Lille Trille) til et hus, som er beboet af bøger. Han læser dem, reparerede dem og lever hele sit liv i deres selskab. Imens nedskriver han sin egen livshistorie i en bog, som til sidst bliver givet videre til et nyt menneske, og så kan historien begynde forfra. HR. MORRIS LESSMORES BLÆNDENDE, BEVINGEDE BØGER er fortalt i et poetisk sprog med illustrationer, som lægger op til fordybelse, ro og eftertanke.
Jeg har læst bogen mange gang og med stor nydelse. Der er mange lag i den og mange detaljer både i illustration og tekst. De to dele spiller i øvrigt så godt sammen, at det giver god mening at betragte dem som en helhed, en såkaldt ikonotekst. På et opslag fortælles det, at ”vinden blæste og blæste”, hvor det sidste ord opløses visuelt af blæsten. På et andet opslag sover ordbogen og siger: "Zzzzzzzzzzzzz". Z’erne indgår også i den tekst, man læser op.
>
Der er mange referencer til andre bøger. Humpty Dumpty er en af dem. På et andet opslag bliver Morris Lessmore helt opslugt af en bog, som denne boganmelder ikke genkender på teksten, da den er på fransk. Man genkender dog illustrationen fra Jules Vernes REJSEN TIL MÅNEN. Der spilles meget med effekten af hhv. sort/hvide og farvede illustrationer. Det gør HR. MORRIS LESSMORES BLÆNDENDE, BEVINGEDE BØGER til en fryd at læse, når man giver sig tid til at dvæle ved den.
Bogen har været forlæg for den Oscar-vindende kortfilm af samme navn (på engelsk The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore), som bl.a. kan findes på Youtube. Filmen har genbrugt mange af de fortællemæssige virkemidler, som bogen benytter sig af: bevidst til- eller fravalg af farver, bogstavernes støtte til den fortalte historie og lån fra andre bøger/film.
Budskaber er der mange af. Et af de mest påfaldende er at formidle læseglæden. Så er det dejligt at se, at budskab og medie (indhold og form) klæder hinanden så godt.
Skønlitteratur
Alvilda
William Joyce
50
Bjarne W. Andresen
13. februar 2013