Huset er både billedbog, fagbog for børn, aktivitetsbog, teoribog for pædagoger og håndbog i aktiviteter. Bogens undertitel "Dialogisk læsning i børnehave og skole" giver os et fingerpeg om, hvad der er i spil: Hvordan man kan arbejde pædagogisk med en billedbog, så historien foldes ud og fører til både mere viden og flere lege. Nogle gange vil bøger for meget og stritter for meget i alle retninger. Det er ikke tilfældet her. Det er et gennemarbejdet materiale med sammenhæng og mange anvendelsesmuligheder.


Målgruppen angives at være børnehave, SFO og skole. Billedbogen er tænkt for de 4-8 årige, mens de faglige tekster for børn nok går bedst blandt lidt ældre børn. Det hele er bygget op omkring fortællingen om Maren, som er født i 1900 og død 75 år senere. Huset er vidne til de store begivenheder i Marens liv, lige fra fødslen til postbuddet bringer beskeden om hendes død. F.eks. rejser hendes kæreste til Amerika. Det bruges som afsæt til at fortælle om Titanic. Et andet sted hører vi om at holde mørkning, og pædagogen opfordres til at gøre det sammen med børnene. Mange af aktiviteterne er konkurrencer, men der er også plads til mere kreative aktiviteter som f.eks. at bygge en tidsmaskine. Hele historien er stemningsfuldt illustreret med store akvareller.


Der er et stort historisk materiale, som er en meget væsentlig del af bogen. Nogle steder virker det, som om Huset er skrevet for mange år siden. Historien slutter for næsten 40 år siden, hvorfor det? Et andet sted kan vi se en norsk fjeldhytte, som er 1000 år gammel. Det hedder om den, at: "Bjælkehytten kan næsten være blevet bygget, mens Harald 1. Hårfager regerede." Det var omkring år 900, så der er altså lige glippet 100 år. Et sidste eksempel er, at statistikker for børns forventede levetid er fra 2011. Det gør hurtigt bogen gammel. Meget kunne være reddet ved at skrive "da Maren var barn", "da Maren blev voksen" eller "i dag" og så se bort fra de præcise årstal.

"Børnebogsdelen inviterer til dialog samt udvikling af institutionernes sprogmiljø og rummer mangeartede pædagogiske aktiviteter indenfor læreplanstemaet Kulturelle udtryksformer og værdier." Sådan står det forrest i bogen, men den er absolut også anvendelig i forhold til de fleste af de andre læreplanstemaer, hvis ikke alle. Der er så meget at hente i historierne, legene osv. Vægten og fokus er på det kulturelle, her primært forstået som historien.


Kulturforståelsen er snævert defineret. Peter Javis citeres for, at "når børn fødes, fødes de ind i et samfund, hvis kultur er der i forvejen og næsten med sikkerhed vil fortsætte efter dem." Det kan diskuteres, om kultur er lig med historie. Andre ville sige, at kultur er vaner, og vaner ændrer sig. Bogens kulturelle udgangspunkt forklarer også, at der bruges meget plads på aktiviteter, som ikke er almene længere. F.eks. at bygge hus eller at slagte fjerkræ. I teoridelen peges der på, at forskellige aldersgrupper ikke er sammen som i gamle dage, så overleveringen af kultur (f.eks. lege) har det svært. Det gør pædagogens rolle som kulturformidler mere væsentlig end nogensinde.

Teksten i Huset forekommer lidt gammeldags, men der er mange, mange gode forslag og ideer at tage af.

 

Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Anne Marie Marquardsen. Illustrator: Pia Thaulov
200
Bjarne W. Andresen
6. november 2013

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->