Hvordan er det at være gammel?
Hvordan er det at være gammel? er en billedbog, som måske ikke ser ud af så meget ved første øjekast. Men efter at have læst den højt vinder den ved sin enkelthed, virkelighedsnære charme og fine budskab.
Bogen er udformet som en dialog mellem et barn og barnets bedstemor. Bedstemoren forklarer om forskelle og ligheder mellem at være barn og at være gammel. Det handler om at danse, at sejle, om at bestemme, om at holde af og andre seriøst vigtige facetter af livet.
Det beskrives ikke direkte, men man aner den fine forbindelse og fortrolighed mellem barn og bedsteforælder.
Illustrationerne er en vigtig del af fortællingen. De viser meget realistisk, hvornår vigtige samtaler med børn finder sted. Samtalerne dukker op, når man går en tur, sidder på en bænk i parken, når man laver mad eller når barnet tegner og man selv lægger tøj sammen. Samtalerne opstår med andre ord i de mellemrum, hvor der ikke sker alt muligt andet, og hvor der er plads til stilhed.
Det er en sød, enkel og tankevækkende billedbog, som med fordel kan læses højt og bruges som udgangspunkt til samtaler om alder, tid og det, man har til fælles på tværs af generationer.
Selvom det var flere dage siden jeg læste Hvordan er det at være gammel? højt for mine unge medanmeldere: børnehaveklassen, så huskede de den tydeligt.
Flere var kommet til at tænke på deres egne bedsteforældre. Én af dem sagde: Jeg kunne godt li, at det at være gammel er lige som at være barn, bare lidt anderledes. En anden beskriver bogen sådan her: Den handler om en dreng eller en pige, der spørger sin mormor eller farmor om, hvordan det er at være gammel, og hun er virkelig, virkelig god til at svare.
Bogen kunne forresten være en oplagt gaveidé til nybagte og lettere øvede bedsteforældre.
Hvordan er det at være gammel? Er smukt oversat af Timo Iwersen og blev helt fortjent nomineret til Deutschen Jugendliteraturpreis 2023.