Ind og ud med sproget

Sproget er barnets forudsætning for at udtrykke sig og kommunikere med andre. Det sker ikke kun gennem det talte og det skrevne sprog, men også gennem kropssprog, mimik og billedsprog. Den professionelle pædagog ved, at børn på et år forstår meget, at børn på tre år taler meget, og børn på seks år kan skelne mellem, hvornår det benytter hverdagssproget og det "forbudte" sprog.
I pædagogiske sammenhænge opererer vi med begreber som sprogtilegnelse, stimulering, screening og tidlig registrering af sprog (TRAS), og der tales om dilemmaer og viden i forbindelse med børns sprog. Ny viden baseret på undersøgelser af førskolebørn fra Zanzibar har vist, at tilskud af jern fremmer udviklingen af sprog (Kilde: British Medical Journal, Vol 323.)
IND OG UD MED SPROGET er det seneste skud på stammen af litteratur inden for den pædagogiske praksis, vi kalder dagligt arbejde med udvikling af børnenes sprog. En hurtig søgning hos blot en enkelt boghandler på nettet viser ikke færre end 45 titler inden for kategorien. Men ved nærmere studier adskiller denne titel sig markant. IND OG UD MED SPROGET er ikke en bog, men en kopimappe (ringbind i A4 format), indeholdende forslag til opgaver til inspiration af konkret sprogarbejde med børn mellem to og syv år.
Mappen henvender sig til pædagoger i dagtilbud samt tale-hørelærere og konsulenter på sprogområdet. Med den systematiske opbygning, mappen har, kan den supplere, inspirere og gøre det let og overskueligt at finde idéer inden for det sprogområde, der skal styrkes i deres daglige arbejde med at udvikle børnenes sprog. Ifølge de to forfattere skal den anvendes i det almindelige sprogstimulerende arbejde. Både med de børn, der har behov for en generel indsats, og med de børn, der har behov for en fokuseret indsats. Disse idéer kan bygge bro mellem teoretisk og konkret praktisk arbejde i hverdagen. En lang række kopisider i både sort/hvid og farverlagte illustrationer lægger op til fælles forståelse og drøftelse, mens andre indeholder spilleplader eller andre materialer, der skal kopieres, lamineres og samles af pædagogen til sprogarbejdet med ét barn eller en gruppe af børn. Et stort plus er, at der medfølger en cd-rom med alle mappens aktivitetsforslag og illustrationer side for side i pdf-format, så man kan erstatte eventuelt bortkomne sider samt printe efter behov.
Forfatterne fortæller i deres indledning, at målet med mappen er at give først og fremmest pædagoger en konkret håndsrækning i det daglige sprogarbejde med børn samt at medvirke til en bevidstgørelse om, hvor vigtigt og givtigt det er, at arbejde systematisk og bevidst med børns sprog. Dette mål er lykkedes fuldt ud, set i lyset af deres egen praktiske erfaring med undervisning, vejledning og rådgivning omkring børn og tale- og skriftsprog, skrivning og læsning.
En veldisponeret indholdsfortegnelse giver et hurtigt overblik over mappens indhold i de tre kategorier forfatterne, der begge har specialuddannelse i børns sprog, har valgt. Inden for hver af de tre kategorier beskrives både det receptive og produktive sprog. I afsnittet begrebsudvikling og ordforråd kunne det have været et yderligere plus med en begrebsafklaring med fokus især på de begreber der benyttes; sprogtilegnelse, stimulering screening og TRAS. Yderligere kategoriserer forfatterne børn i mappen som ’småbarnet’, ’børnehavebarnet’ og ’førskolebarnet’, hvilket efterlader faktuelle spørgsmål om et småbarn er barnet i de første leve år, eller om et førskolebarn er det store børnehavebarn, der står på spring til skolen. Uanset hvilke begreber, der benyttes i hvilke sammenhænge, er et barn et menneske inden for en bestemt aldersgruppe, og der har aldrig været enighed om eller beviser på, hvornår man er barn inden for den ene eller anden kategori, eller hvornår man ophører med at være barn.
Som pædagog kan man ret nemt blive beriget på børns sprog samt håndtering af dette, med mappen IND OG UD MED SPROGET i hånden. Som pædagog er det samtidig godt at vide, hvorfor man gør, som man gør, når man arbejder med børns sprog. Derfor er denne mappe en gevinst i høj karat for de pædagoger der skal arbejde med børns sprog, og måske ikke har den helt store tilgang til dette arbejdsfelt. Den bør derfor være tilgængelig i alle institutioner som et værktøj og som supplement til andre metoder. Man skal blot huske, at børn grundlæggende udvikler deres sproglige kompetencer gennem samvær, oplevelse, leg, fortælling, planlagte og uplanlagte aktiviteter i hverdagen.
Faglitteratur
Dafolo
Else Maarssø og Vibeke Flarup. Illustrationer: Thierry Capezzone
108
Arne Mielcke
9. februar 2012