Individ og disciplinering - Det pædagogiske subjekts historie

En grundig gennemgang af det teoretiske grundlag for undervisningen i grundskolen gennem tiden, leverer et unikt indblik i, hvordan undervisningssektoren løbende præges af forskellige pædagogiske "vinde".
I "Individ og disciplinering" giver Gerd Christensen en grundig gennemgang af den udvikling den danske grundskole har gennemgået i de sidste 100 år. Christensen fokuserer på, hvilken betydning nye teorier indenfor pædagogikken har haft gennem tiden, og viser med konkrete eksempler, hvordan de er blevet omsat i praksis. Det fører til fine analyser og diskussioner af, hvilke dele af den konkrete praksis, som reelt kan siges at bygge på en given teori og især hvor meget, der ændres for at få det til at passe ind i det givne skolesystem. Det viser fint den forskel, som der ofte vil være mellem teori og praksis på godt og ondt.
Christensen formidler, selv ret svære, teorier fornemt, fordi hun hele tiden inddrager konkrete situationer hentet fra andre fremstillinger. Det virker generelt bedre end fx tænkte eksempler og øger troværdigheden. De fleste kapitler afsluttes med en diskussion og vurdering af det teoretiske grundlag og den måde det er blevet implementeret på, og giver et godt overblik.
Selvom bogen primært henvender sig til folkeskolelærerne kan alle som har interesse eller virke indenfor børn- og ungeområdet have stor nytte af at dykke ned i "Individ og disciplinering", fordi den giver et bud på, hvorfor vores grundskole ser ud som den gør i dag. Samtidig er den et relevant indspark i den nuværende debat om folkeskolen, da den giver et grundlag for overhovedet at kunne diskutere, hvilke muligheder der er for at ændre den i fremtiden. I den forbindelse er det en klar fordel, at bogens kapitler sagtens kan læses uafhængigt af hinanden, for nogle vil formentlig fremstå mere relevante end andre afhængig af ens interesseområde.