Karl Marx’ genfærd

Med Karl Marx som fortæller møder læseren historien om, hvordan bønder flyttede til byerne på grund af faldende priser på korn. De får arbejde på fabrikkerne men Markedet tager alt fra dem. Da arbejderne gør oprør, sættes soldaterne ind mod dem, og den unge Karl Marx rystes over den brutalitet, han er vidne til.
Resten af Karl Marx' genfærd er en gennemgang af centrale begreber i den marxistiske teori: Pengenes værdi, arbejdsværd, bytteværdi, samlebåndets specialisering af arbejdskraft, maskinernes landvindinger og privat ejendomsret. Det sidste foreslår Karl Marx naturligvis afskaffet, selv om han ikke møder meget lydhørhed hos Das Kapital (Kapitalen).
Karl Marx' genfærd præsenterer et tungt stof på en tilgængelig måde. Når materialet bliver lagt ind i en fiktiv ramme med en jeg-fortæller, bliver det nemmere at følge tankegangen. Bogen er gennemillustreret i en stil, som både lægger sig op ad sovjetisk inspirerede billedbøger fra 1930’erne og 1940’erne (Arne Ungermann, Aage Sikker Hansen og Hans Scherfig), samtidig med at den vækker undren og giver lyst til at dvæle ved den spændende udtryksform.
Karl Marx' genfærd kan utvivlsomt læses som et argument for marxismen, men den reflekterende læser vil kunne abstrahere og danne sig sin egen mening. Under alle omstændigheder vil bogen give en indføring i en ideologi, som har haft stor betydning for udviklingen af det verdenskort og den samfundsorden, vi har i dag.
Jeg vil anbefale Karl Marx' genfærd til selvlæsning fra omkring 14 år, sammen med en voksen er den anvendelig før det.
Karl Marx' genfærd indgår i en serie om betydningsfulde tænkere. Andre bind beskriver Descartes og Albert Einstein.
Skønlitteratur
Mindspace
Ronan de Calan. Illustrator: Donatien Mary
63
Bjarne W. Andresen
23. juni 2015