I en tid hvor forandringer i daginstitutionsverdenen kommer i stride strømme, er der brug for refleksioner over den praksis, vi befinder sig os i. Med læreplanernes indtog og en stadig stigende kravsætning omkring en mere struktureret arbejdsgang, er det også nødvendigt at gøre op med gamle ledelsesformer. Som minimum er det nødvendigt at sætte ord på de handlinger, vi foretager i ledelsessammenhæng.
Til dette paradigmeskifte er der brug for en grundlæggende opfriskning af teorier, samt inspiration.

 

Christian Lima, som er forfatter til denne bog, er ikke novice i dette felt. Han har tidligere skrevet om emnet kommunikation, organisation og ledelse med stor succes.

 

I denne bog forsøger forfatteren på en meget illustrativ måde at få os til at tænke over egen praksis. Eksempelvis bruger han et supermarked og indkøb som metafor for den pædagogiske praksis. Når man handler i sit ”eget” supermarked, er man helt med på, hvor mælken, nødderne, skraldeposen og andet godt er. Handler man derimod i et andet supermarked, selvom det er et supermarked fra samme kæde, er det pludseligt svært at overskue tingene. Det kan også være, man kommer derfra og har ikke fået alle sine varer med?
Det handler naturligvis om hverdagslivets forstyrrelser, om vores forventninger til andres handlingsmønstre, eksempelvis forældre der skal køre deres børn ind i institutionen.

 

Christian Lima lægger også op til, at vi kan overveje vores organisering i institutionen, hvilket også betyder, at vi på denne måde sætter spørgsmålstegn ved om den måde, der handles på, er den mest hensigtsmæssige.
Er man derfor nysgerrig efter hvilken organiseringsform ens institution er præget af, så er det også sjovt at finde et ”billede” af sig selv i disse beskrivelser. Er min institution en organisation med ”linjeorganisering, gruppe-teamorganisering eller måske en matrixorganisering?”

 

Arbejder vi i selvstyrende grupper eller selvstyrende teams i vores institution? Hvad menes der med en ikke-lineær organisationsforståelse? Disse spørgsmål og mange andre bliver belyst på et meget kyndigt og et letforståeligt sprog.

 

Levende organismer udvikler sig fra et kimstade til modning, hvor den yder optimalt, til en degenerationsfase og endelig død. På samme måde ses organisationer som organismer, der fødes, leves, går ned (dør) og forsvinder.
I den forbindelse kommer forfatteren med et eksempel, der handler om institutioner som fastholder deres pædagogik i en menneskealder. Det kan være ud fra en ideologisk tankegang, det kan være en leder der er ved at nå pensionsalderen, og som bliver mere og mere afventende. Det kan medføre et faldende børnetal, og en ikke-tidssvarende institution, der i sidste ende må lukke, når lederen går på pension.
Forfatteren formår, på en god måde, at føre os ud til kanterne, og trække os ind igen. Det sætter helt klart nogle tanker i gang hos læseren omkring diverse organisationsformer. Man kan dog heller ikke lade være med at trække på smilebåndet nogle gange, når man kan genkende noget af det, der bliver beskrevet i form af egne praksisoplevelser på godt og ondt.

 

Desuden kommer han godt rundt om elementære ledelsesteorier, så man på denne måde får et indblik i disse teorier. Der er også forskellige modeller, som i øvrigt kan bruges til at tolke egen praksis med. Bogen er også brugbar for ledelsespersoner, der på denne måde kan få deres ledelsesteorier opfrisket, samt måske kigge på sig selv som leder: ”Er jeg en ”Producent”, ”Administrator”, ”Integrator” eller måske en ”Entreprenør”? Hvis man da vælger Adizes’ ledelsesteori som udgangspunkt for tolkningen. Ellers er der mange andre at prøve med.

 

Efter endt læsning er læseren formentlig blevet en del klogere omkring organisering, organisationsformer, og har ikke mindst fået sat nogen tanker i gang omkring egne handlemønstre.

 

Nu er redskabet her, men spørgsmålet er: ”Er du klar til forandring”? - for hverdagen bliver aldrig den samme igen, efter at du har læst bogen…

 

Alt i alt et must af en bog, hvis man bevæger sig i institutionsarenaen eller på anden måde er interesseret i ledelse. Ikke mindst for pædagogstuderende, hvor jeg vil betegne bogen som en bibel! Bogen kan varmt anbefales. 

Faglitteratur
Hans Reitzels Forlag
Cristian Lima
248
Sadedin E. Jepsen
16. april 2007

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->