Udvikling af læsekompetence i børnehaven

LÆS MERE! tager afsæt i eksempler fra både børnelitteratur og fra hverdagsobservationer. De bliver kombineret med solid teoretisk viden om børns læseudvikling. De tre hoveddele har titlerne ”Hvorfor skal vi læse for børn?”, ”Hvad skal vi læse for børn” og ”Hvordan skal vi læse for børn?” Bogen er oversat fra norsk og tilpasset danske forhold. Man oplever ikke undervejs, at teksten er skrevet til en (lidt) anden pædagogisk hverdag end den danske.


Læsevaner grundlægges i høj grad i børnehaven. Derfor er det vigtigt at have overvejelser bag, hvordan bøger præsenteres for børn. Det hele begynder med, hvorfor det overhovedet er vigtigt. LÆS MERE! vil mere med bøger i børnehaven end blot det, at børnene skal være undervisningsparate, når de begynder i skolen. Tager man afsæt i de pædagogiske læreplaner, er det ikke kun punkt 3 og 6 (sproglig udvikling og kulturelle udtryksformer og værdier), som styrkes. Bøgerne ses som en kilde til undren, forståelse, læring, udvikling osv.


Der er tre mål med højtlæsning, og de skal forfølges alle tre: læseoplæring, læseopdragelse og læseoplevelse/læselyst. Læseoplæring handler f.eks. om, at barnet forholder sig til, at der er en modtager af fortællinger. Med øget alder kommer en øget bevidsthed om at få lytteren ”med”. Vi kender det alle fra barnets genfortælling af eventyr, hvad-lavede-jeg-i-weekenden osv.
 

Læseopdragelse er at føle sig hjemme i tekstkulturen. Genrer og dialogisk læsning er begreber, som hører hjemme her. Endelig er der læseoplevelse og læselyst (som LÆS MERE! behandler under ét). Børnelitteratur handler om mange emner, som barnet må omkring for at kunne forstå sin verden – og forstå den bedre. Læsning kan blive helt terapeutisk, fortæller Trine Solstad. Det kan være de store emner som døden, frygten for at være alene og det godes kamp mod det onde. Det kan også være de nære ting som at bliver storebror/storesøster eller at få briller.


Fagbøger behandles også. Vi mindes om, at store læseoplevelser også findes udenfor eventyrenes verden. LÆS MERE! har en huskeliste med syv punkter til, hvordan man kan udvælge bøger til børnehaven. Her nævnes bl.a. skønlitteratur/faglitteratur, nyt/gammelt, lokalt/nationalt/internationalt, kønsbevidsthed og humor. Der er ikke nogen egentlig kanon, men mange gode bøger nævnes og illustreres undervejs – og er naturligvis med i litteraturlisten.


I bogens sidste del er der eksempler på gode måder at læse for og med børn. Samtaler med børn om teksten kan foregår på mange måder både før, imens og efter. Der er forskel på pegebøger, billedbøger og bøger primært med skrevet tekst. Hvornår og hvor læser man?


Alt i alt en bog, som kommer langt omkring. De mange illustrationer fra de bøger, der refereres til, hjælper på læseoplevelsen. Ironisk nok er det ikke i sig selv en fornøjelse at læse LÆS MERE! Den leverer sit stof, men man oplever ikke selv den begejstring, som den forsøger at formidle. Styrken ligger i, at man på få sider får mange informationer på en overskuelig måde.

Faglitteratur
Klim
Trine Solstad
136
Bjarne W. Andresen
7. august 2012

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->