Januar 2004

Bogen er skrevet i en letlæselig form. Layoutet minder meget om en informationsfolder, hvor der er god plads mellem afsnit og linier. Teksten brydes af fakta bokse der er grønne. Alt i alt virker det godt.

Bogen er mest af alt en lærebog, som mest af alt tilsigter lærere og lærerstuderende. Bogen er skrevet i en form, så den både kan læses fra ende til anden, men også med fordel bruges som en opslagsbog. Den er skrevet med en god rød tråd, hvor hvert afsnit fortsætter, hvor det foregående sluttede.

Bogen omhandler otte læringsprincipper:
• Procesorienteret læring
• Forståelsesorientet læring
• Erfaringsbaseret læring
• Induktiv læring
• Casebaseret læring
• Problemorienteret læring
• Projektorganiseret læring
• Dialogorienetert læring

Det er principper der er baseret på ”den rummelige skole”. Det skal forstås på den måde, at forfatteren lægger meget op til, at der er plads til differentiering i arbejdet med indlæring i skolen. Børnene skal kunne udfordres på forskellige niveauer ud fra deres aktuelle kompetencer, her nævnes også Howard Gardner og de mange intelligenser. Børnene har deres styrker fordelt mellem de forskellige intelligenser.

Under afsnittet procesorienteret læring lægger forfatteren op til, at der bliver brugt logbøger i forbindelse med arbejdet i skolen. Her skal børnene kunne gemme deres ideer og planer og på denne måde oparbejde en vis form for struktur med deres arbejde. Samtidig kan børnene gemme det digitale materiale, som eksempelvis kan være sider fra nettet, digitale billeder, scanninger osv.

Forfatteren mener samtidig, at hvis eleverne bruger digitale medier, får de en mere alsidig udtryks- og kommunikationsform. Eleverne behøver derfor ikke kun at skrive lange rapporter om et emne, men kan også bruge billeder og video. Her nævnes brugen af Powerpoint, som er et præsentationsprogram fra Microsoft. Desuden kan eleverne lave egne hjemmesider, som er med til at præsentere det stof de arbejder på. Hypertekst bliver også nævnt som en mulighed for at kunne opbygge mere interaktive præsentationer. Desuden kan elever også forbinde disse links til tidligere udført arbejde, som er gemt i deres elektroniske mapper.
En meget interessant ting der nævnes i bogen er, at man kan arbejde på tværs af klassetrin. Man kan starte med arbejde med emnet naturprodukter i 5. klasse, ernæringsforhold i 6. klasse, klimabælter i 6. klasse osv.

Forfatteren kredser meget omkring Internettet som det sted, hvor meget af udforskningen sker. Det er her eleverne søger efter informationer. Men samtidig er det ikke ligegyldigt, hvordan informationer søges, der kan være gode og dårlige informationer, alt efter om de er skrevet af Cyberjoe eller Nasa. Her taler forfatteren om research, og hvilke overvejelser eleverne skal gøre sig inden de går i gang. På side 75 er der et glimrende eksempel på en informationstrappe, som kan være en guideline for eleven. På side 76 er der deciderede links, som kan være nyttige omkring informationssøgning i skoleregi, ganske udmærkede links.
Generelt om bogen:
Men alt i alt en god bog, hvor den overordnede berøring af læring og IT pædagogik er præsenteret. Altså en god start, men har man bruge for flere og dybere forklaringer omkring IT som et pædagogisk redskab, skal man lede efter en anden bog. Er man derimod interesseret i læringsprincipper generelt er det et rigtig sted at starte, her får man meget for pengene.

Bogen giver et godt indblik i de otte forskellige læringsprincipper. Hvert princip bliver gennemgået, og der er flere gode forståelseseksempler til at understøtte. Men samtidig savner jeg flere eksempler på deciderede programmer, man kan anvende i forbindelse med præsentation af elevernes stof. Her kunne nævnes et par billedbehandling eller animations/præsentations programmer. Men derimod har bogen mange gode pointer, eksempelvis den med elevernes digitale logbøger. Især da det i stigende omfang bliver mere nødvendigt at kunne dokumentere sit arbejde, men også at kunne evaluerer egne læreprocesser. Bogen peger også på, at eleverne på denne måde får en bevidsthed omkring arbejdsmåder, og ved at få denne erkendelse, kan de senere vælge mellem forskellige læringsprincipper, som passer i forhold til foretrukken indlæringsform. Interessant detalje.
Desuden bliver principperne gennemgået med henblik på at tilgodese elevernes styrkesider (Gardner) og på denne måde at styrke de svage intelligenser. I hvert fald at underviseren får en bevidsthed omkring disse problemstillinger, og at der er mange gode værktøjer at hente, ved at integrere IT i et stadig stigende omfang i undervisningen.
Faglitteratur
Forlaget Malling Beck
Bent B. Andresen
96
Sadedin Elmazovski Jepsen
5. januar 2004

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->