Leg

Denne bog er livsbekræftende, fordi den handler om leg, både mellem mennesker og mellem dyr. Vi har alle følelser, tanker og oplevelser i forbindelse med leg, og der er utallige meninger om, hvad vi kan definere som leg. Brown kommer med sin. Bogen henvender sig derfor til alle. Stuart Brown har dedikeret sin karriere til at forske i leg og videreformidle videnskab om leg.
Han har et legekontor, og han er grundlægger af The National Institute for Play. Han er meget nærværende og personlig i sin bog og fortæller om spændende og forunderlige oplevelser, han har haft i sine studier af leg. Han har f.eks. på tæt hold set, hvordan to hunløver har tumlet med hinanden og opført en vild ballet, en leg koreograferet indefra. Det er beskrevet som en æstetisk smuk oplevelse. Stuart Brown har erfaret, at det vigtigste for at blive et tilfreds menneske sandsynligvis er at huske legen og gøre den til en del af hverdagen.
Overordnet er leg det, der løfter mennesket ud af dagligdagen. Han har vejledt virksomheder i, hvordan de skal inkorporere leg i deres virksomhed. Leg hører ikke blot barndommen til, den skal være vores livslange følgesvend. Forfatteren fortæller en spændende historie om, hvordan han var med til at finde ud af, hvorfor en universitetselev blev massemorder. Denne havde så meget indestængt vrede, fordi han ikke havde fået lov til at lege. Vreden fik han afløb for ved at blive massemorder.
Bogen er krydret med mange hverdagseksempler på, hvordan legen påvirker os, og hvordan den kan hjælpe os med at løse problemer. Stuart Brown tror ikke på parterapi, når ægteskabet bliver kedeligt, og forelskelsen og det sjove er forsvundet. Nej, så hedder det legeterapi. Legen kan løse os op, vi morer os sammen og genfinder legen. Det er bedre end at snakke. Vi får også historien om en ung kriminel, der bad om at blive lidt længere i fængslet, selvom han var løsladt, for han skulle lige være med til at bygge sæbekassebilen færdig!
Det modsatte af leg er nedtrykthed, det er ikke arbejde, og Stuart Brown mener, at leg på arbejde ikke blot er nyttigt, men afgørende. Vi må respektere vores biologiske indlejrede behov for at lege. Mange husker kun glimt af barndommen. Når vi graver tilbage, kan den fortælle os noget om, hvem vi er i dag. Forfatteren giver os nogle øvelser til, hvordan vi kan finde tilbage for at få en indsigt i, f.eks. hvordan vi legede og hvilke oplevelser vi fik, som præger os resten af livet.
Vi voksne smittes af børns glæde, henrykkelse og sprudlende humør. Vi kan misunde dem deres evne til at leve i nuet, mens vi selv er vokset ud af barndommen og har ladet barnligheden ligge tilbage. Brown kan få os til at tænke over, om det egentlig ikke er en god ide at erobre den tilbage. Han giver os nogle varme fortællinger om sine barndomsoplevelser og de dejlige følelser, der er knyttet dertil. Han har bevaret sin barnlighed sammen med sine 76 år!
Det er spændende, at vi i denne bog også for indblik i dyrenes leg, som er en forberedelse på voksenlivet, hvor de skal klare sig selv. Historien om isbjørnen og slædehunden, der mødes. Slædehunden er en lækkerbisken for isbjørnen. Men den udsender legesignaler. Isbjørnen fortrænger sin sult, og de to dyr leger sammen.
Stuart Brown er professor med begge fødder plantet i den sorte mul. Han er en spændende fortæller og en begejstret mand. Det er godt, at han har haft hjælp til at koge sit materiale ned, så det ikke blev på 1000 sider, som han selv skriver.
Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Stuart Brown
213
Eva Deleuran
7. juni 2012