Lektiehjælp i SFO

- inspiration til den pædagogiske praksis
I disse år arbejder SFO’erne med at leve op til det nye lovkrav om at beskrive omfang og form af lektiestøtte. Denne korte introduktion er en meget stor hjælp til de, der endnu ikke er kommet i gang. Samtidig kan den give nyt blod til de, som allerede mener at være godt i gang. Et stort plus ved bogen er, at den ikke kommer med alle svarene. Den peger blot på en række punkter, man som SFO skal tage stilling til. LEKTIEHJÆLP I SFO udfordrer den tankegang, at det udelukkende handler om at sætte en pædagog til at hjælpe børnene med at lave de lektier, de har fået for af lærerne.
Rikke Nielsen udelukker ikke, at det kan foregå på den måde. Man skal blot være bevidst om, hvad man gør. Der er nemlig mange andre måder at gribe sagen an på. En bredere forståelse rummer også muligheden for at påvirke børns læringsprocesser på mange andre måder. Uden at agitere for at fjerne traditionelle lektier fra skolen peger forfatteren på den forandring, som undervisning og pædagogik har gennemgået de seneste år. Lektiehjælp i SFO kan ganske udmærket tage afsæt i den nye viden, vi har om børns læring.
Konkret kan man f.eks. udvide barnets begrebsverden ved at arbejde på en anden måde med de samme emner, som der undervises i. Bagning er bare et eksempel. En tur, hvor man møder nogle af de ting, som omtales i undervisningen. En del børn vil have stor fordel af at øve sig i at holde orden i tasken. Det kan være den første store forhindring for at få udbytte af undervisningen.
Der er også gode råd til indretning af en lektiecafe. Det skal ske, efter man har besluttet, hvad man vil med lektiehjælpen. Frugt, te, sækkestole eller computer kan give inspiration – eller udfordre opmærksomheden. Skal det være om eftermiddagen eller om morgenen? Alle ugens dage eller…?
Samarbejdet mellem SFO og undervisning er vigtig på en skole, også omkring lektier. Derfor er et helt kapitel afsat til at afklare forventningerne. På den måde undgår man misforståelser. LEKTIEHJÆLP I SFO bør læses af både pædagoger og lærere. Der er mange gode tanker til inspiration for begge faggrupper.
Faglitteratur
Dafolo
Rikke Nielsen
59
Bjarne W. Andresen
29. december 2011