Levende fortællinger

Dialog, leg og aktiv sprogvurdering
Den uerfarne fortæller kan få det første spæde spark til at komme i gang, og den erfarne kan få hjælp til at gøre sig overvejelser om sin praksis. I LEVENDE FORTÆLLINGER kommer vi langt omkring. Der er lidt om fortælleteknik, lidt om at sætte scenen og lidt om sprog. Heldigvis er der også en række gode historier og lidt om, hvordan man kan bruge dem.
Hvad jeg mangler er dybde. Tre forfattere på så få sider med et let og luftigt layout giver ikke plads til fordybelse. Den må læseren så selv tage ansvar for, når hun har lukket bogen. Det er ikke, fordi der er noget galt med hverken opbygningen af bogen eller emnevalget. Man når bare ikke at komme i gang, inden man skal videre til det næste.
Når det er sagt, skal LEVENDE FORTÆLLINGER have ros for sin tilgængelighed. Den er ikke svær at forstå, de fire store dele har hver sin farve og man guides let igennem med symboler og overskuelighed. Ca. halvdelen af bogen er afsat til konkrete historier opdelt efter alder og forslag til aktiviteter med dem. Det er lige at gå til.
En del af den foreslåede aktivitet undervejs i og efter fortællingen er at stille spørgsmål. Det er en blanding af forskellige typer. "Hvordan ser man ud, når man er skuffet?" er et eksempel på at inddrage børnene i fortællingen. "Hvad synes I, manden skulle gøre?" er også et godt spørgsmål, som kræver, at man er parat til at afvige fra den historie, man har lært sig på forhånd. "Kan I mon fortælle mig om nogle dyr, I kender, der bor på egetræer?" er et spørgsmål, som flere vil mene ikke hører hjemme i fortællesammenhæng, men det må blive en smagssag.
Sidste del handler bl.a. om dialogisk historiefortælling og om, hvordan fortællinger kan bruges omkring pædagogiske læreplaner og mål i de yngste skoleklasser. Det er meget tankevækkende, hvordan de velkendte seks læreplanstemaer ændrer formulering i afsnittet om børnehaveklassen for at blive til kun tre temaer i 1. og 2. klasse: sprog (med flere underpunkter), sociale færdigheder samt samvær og samarbejde. Her har forfatteren nok meget godt ramt den virkelighed, der er i skolerne.
LEVENDE FORTÆLLINGER er derfor udmærket til at få en hurtig og let opvågning, men der skal mere til for at holde én vågen i længere tid.
Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Mille Egelund Brink (red
112
Bjarne W. Andresen
3. maj 2011