April 2005

Familieliv. Kunne det være mere vedkommende? De fleste lever i et familiefællesskab, og samliv og børneopdragelse er et livslangt eksperiment, som de fleste af os gerne vil være klogere på.
Og Jesper Juul ved, hvad han taler om. Han er om nogen eksperten på området. Han har arbejdet som familieterapeut i mange år, og mange familier har været villige til at lukke ham ind i deres liv. I denne bog kan du læse om, hvordan vi kan leve sammen, børn og voksne, i vores familie, i ligeværdighed med hinanden, således at vi trives og udvikler os i fællesskabet, hver især og sammen!

Bogen ligner i sin udformning en almindelig skønlitterær bog. Let og overskuelig i sin opbygning. Sideantallet er ikke overvældende, sprogbruget er let tilgængeligt. Jeg er simpelthen opslugt fra første side, og det er let at finde paralleller til mit eget familieliv.
De mange eksempler i bogen stiller skarpt på de spørgsmål, der melder sig, når vi lever i familien:
Hvordan kommunikerer vi med hinanden, voksne/voksne, børn/voksne?
Hvordan opdrager eller inddrager vi vore børn?
Hvordan håndterer vi konflikterne og problemerne?
Handler vi, som vi havde sat os for, eller gik noget galt, hvad og hvorfor?

For et par generationer siden blev de traditionelle værdinormer og den traditionelle kernefamilie med stive roller forkastet. Der var ikke mere kun en sandhed, og en ”sådan gør man” retningslinie.
I kølvandet herpå fulgte mange skilsmisser og en slingrekurs i forhold til børneopdragelse. Det gamle var forkastet uden, at der var sat noget nyt i stedet. I dag lever vi i en verden, hvor vi har mere respekt for undersøgelser end erfaring – ekspertvældet stortrives. Der er sat meget fokus på børnefamiliens opdragelsesproblemer i medierne, men hvad gør vi egentlig, når vi søger råd og vejledning om søvnproblemer, spiseproblemer osv., og selv de lærte er uenige?

Juuls opfordring til os er, at vi skal finde nogle fælles værdier i familien, som vi tror på og handler ud fra. Det kan give os kompetencen til at finde løsningerne i os selv og således selv blive troværdige autoriteter i vores familiefællesskab. Det er befordrende for et godt familieliv.
Juul definerer en værdi som de tanker og ideer, vi tillægger stor værdi, og som kan få værdi for vores liv, når de indrammer og præger vore daglige handlinger og refleksioner.
Han foreslår i bogen fire værdier: Ligeværdighed, integritet, autenticitet og ansvarlighed.
Hver enkelt værdi er grundigt beskrevet og behandlet i hvert sit kapitel.

De to sidste kapitler beskriver det rum værdierne skal fungere i – fællesskabet og lederskabet. Det er de voksne i familien, der har magten og derfor må påtage sig det lederskab, som forældreskabet er. Kan vi administrere magten i overensstemmelse med de ”Juul’ske værdier” giver vi vore børn tryghed. Kan vi fungere sammen som sparringspartnere er det optimalt. Vi skal være villige til at bære ansvaret for kvaliteten af familiens samspil i stedet for at give børnene eller hinanden skylden.

Jeg håber, at mange med mig vil glæde sig over, at Jesper Juul atter har beriget os med en bog, som sætter fokus på det, der fylder os: Hvordan kan vi bedre kvaliteten af vores samspil med hinanden i familien. Juul beder os om, at vi ikke opfatter værdierne som absolutte sandheder eller gøre en slags system eller religion ud af dem. Det kan blive svært, for jeg tror, at denne bog åbner vores øjne for en anden måde at handle på i vort parforhold og i vor måde at inddrage børnene på.
Den gør en forskel – til glæde for livet i familien.
Faglitteratur
Apostrof
Jesper Juul
152
Eva Deleuran
14. april 2005

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->